promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas épületet bontanak le a Balatonnál, soha többet nem tudod nézni ezt a látványosságot
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A pusztulásnak indult terület beépítésére már meg is vannak a tervek.

Balatoni szellemvárosnak is nevezik azt az épületegyüttest, melyet 1994-ben nagy reményekkel kezdtek el építeni és a görög falu nevet viselte. Hosszú ideig zavaros volt az egész hely tulajdonlása és a birtokviszonyok, most azonban úgy néz ki, hogy pont kerülhet az egyre inkább lesújtó állapotot mutató városrész történetének végére. Balatonfüred több éve célul tűzte ki a terület közösség számára történő hasznosítását, így felvásárlások és jogszerű kisajátítások eredményeként végre gyakorlati lépéseket is tudnak tenni a pusztuló épületegyttes végére.

A helyiek nem finomkodnak, amikor erről kérdezik őket: Balatonfüred szégyenfoltjaként emlegetik azt a helyet, melyen korábban lakóház és bevásárlóközpont készült, most azonban már csak szezonális balatoni bulihelyként működik.

A hírről Balatonfüred városi honlapján számoltak be és már arra is van tervük, hogy pontosan mihez kezdenek majd a ledózerolt területtel. A 4 hektár nagyságú telek csak 10 százaléka beépíthető, ez azonban probléma: hatalmas zöld parkot szeretnének létrehozni a helyén, ami végre a közösség érdekeit szolgálja és minden korosztály számára élvezhető lesz, valamint méltó Balatonfüred színvonalához is.

A terület egyébként a bulihely mellett az urbexesek kedvelt helyszíne is volt, mivel a pusztuló épületekkel és az elhagyott, hatalmas területtel igazán hívogató célpont volt a kalandorok számára.

Amennyiben urbexezésre adjuk a fejünket, akkor vigyázzunk, mert elég szürke zónája ez a népszerű kirándulási forma: hiába áll esetleg egy-egy épület nyitva, attól még birtokháborítást követünk el, ha esetleg bemegyünk oda, amelynek rendőrségi ügy is lehet a vége.

Egy bátor kalandor azonban ezt mégis megtette és egy 22 perces videóban mutatta be a görög falu történetét, építésének körülményeit és árult el érdekességeket erről a mediterrán mintára felhúzott komplexumról.

Aki szereti a nyakatekert történeteket és az olyan helyekről készült felvételeket, ahová akárki nem juthat be, annak ajánlom a megtekintését. A bontás pontos idejéről még nincs információ, így ha esetleg még gyorsan megnéznéd hogy milyen épület tudott több évig húzódó vitákat kiváltani, akkor azt egy balatonfüredi látogatás keretein belül megteheted.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás