promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy népszerű balatoni üdülőben kizsákmányolt gyerekmunkásokat foglalkoztatottak, embertelen körülmények között dolgoztak a fiatalkorúak
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Több súlyos szabálytalanság is volt a gyermekek dolgoztatásánál, teljes kimerültségbe hajszolták őket és titokban kellett tartaniuk.

Hatalmas botrány robbant ki egy zánkai üdülőkomplexum egyik boltjában, ugyanis 16-17 éves diákokat is dolgoztattak, akiknek a beosztásuk és a jelenlétí ívük nem egyezett egymással, panaszaikért cserébe pedig csak büntetést, megaláztatást és még több munkát kapták. Aki jelezte, hogy ilyen feltételekkel nem tud itt dolgozni, azt egyszerűen kirúgták, úgyis jön helyette majd másik alapon, mivel a Balaton környékén igen nagy a munkaerőáramlás.

A diákmunkában történő foglalkoztatásnak igen komoly törvényi előírásai vannak, amelyeket a munkáltató köteles betartani. Itt több dolog is teljesen szabálytalanul, már már nem legálisan működött:

Vol nem is egy olyan nap, amikor a kiskorúak 8 óránál többet dolgoztak, emellett pedig 10 óra után fejeződött be a műszakjuk.

Azt sem vették figyelembe, hogy egy műszak vége és egy műszak kezdete között 12 órás pihenőidőt kell biztosítani. Többször előfordult, hogy egy későn véget érő, éjszakába nyúló műszak után a diákokat délelőtti kezdésre rendelték vissza, így a legtöbbjük rengetegszer volt fáradt és kialvatlan.

Ebből a rendszerből kifolyólag (és mivel a fiatal szervezetnek még sokkal több alvásra van szüksége) előfordultak késések, melyek további retorziókat vontak maguk után és egyáltalán nem tanúsítottak megértést a vezetők.

Ezeket a hiányosságokat a fen is leírt módszerrel próbálták eltussolni: nem egyezett a munkabeosztás a tényleges munkavégzés idejével. A délutáni műszak 13:40-kor kezdődött és este 10-ig tartott, azonban a bolt körüli teendőket zárás után kellett elvégezni, így a tényleges munkaidő jócskán kitolódott.

A bolt és a komplexum eddig még nem reagált a Népszava megkeresésére, azonban több ott dolgozó diákot is meg tudtak szólaltatni:

A délutáni műszak 13.40 perckor kezdődött és 22.00 óráig tartott, ám a boltfeltöltést-takarítást ezt követően kellett elvégeznünk, vagyis esetenként 1,5-2 órával tovább dolgoztunk. Ez egyrészt rendkívüli munkaidő, másrészt éjszakai munkavégzés, márpedig 18 év alatti munkavállalók esetén mindkettő jogszabályellenes. A rendkívüli éjszakai munkáért bért nem kaptunk, kiskorúként hivatalosan nem is kaphattunk, de munkaidő-kompenzációt, szabadidőt is csak ritkán. Heti két szabadnapunk volt, és a legtöbb esetben tíz óránál többet dolgoztunk

Késtem húsz percet, és ezért 2,5 órát kellett túlóráznom. Tíz és fél órát dolgoztam aznap és az előző nap is, és körülbelül hét órát tudtam aludni. Ekkorra lelkileg és fizikailag is annyira elfáradtam, hogy eldöntöttem, beszélek az üzemeltetésvezetővel. Ő azonban a részlegvezetőhöz irányított. De vele nehéz szót érteni, nem egy bájos asszony, agyára ment a hatalom. Szeret kedveskedni a fölötte állókkal, de nagyon meg tudja alázni azokat, akik alatta vannak.

Mindenki, aki hasonló helyzetben dolgozik, azt ajánljuk, hogy mondjon fel és keressen olyan céget, ahol tisztességges és becsülettel, valóban a munkaerőpiacra nevelnek és sem a kifizetéssel, sem a beosztással, sem az emberi méltósággal nincs sumákolás.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás