promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarországhoz csatolták Bécset, Európa rögtön felkapta a fejét
Borítókép:  Profimedia/ Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hogy történhetett meg, hogy öt évig Bécs Magyarország része volt? Minderről az egykori magyar királyunk tehet. 

Öt évig volt Bécs Magyarország része, de hogyan is történhetett mindez? Minden Hunyadi Mátyás magyar királyhoz köthető, aki 1485. június 1-jén hatalmas katonai parádé kíséretében vette át Bécs kulcsait. 

A magyar király 1477-ben hadat üzent III. Frigyes német-római császárnak. ​Mátyás villámhadjárata során elfoglalta ugyan Alsó-Ausztriát és ostrom alá vette Bécset, de végül – IV. Szixtusz pápa közvetítésével – békét kötött Frigyessel. 1482-ben  ismét hadat üzent a magyar királyunk, elindítva így a második osztrák háborút. A hadjárat rendkívül vontatottan haladt. Minimális nyílt színi ütközetek mellett leginkább várháborúkat vívtak. Körülzárás, majd lassú, főként kiéheztetésre alapozó „ostrom” - írja a 24.hu.

Mindezt azza lehet magyarázni, hogy a zsoldosokra épített modern haderő  rendkívül drága volt, nem is állt rendelkezésre korlátlan számban. A zsoldoskatonák 20–30 fős, úgynevezett rótákba álltak össze, élükön a mesterrel, aki az egész csapat nevében eljárt. Vagyis megszabott összegért meghatározott időre csatlakozott a megbízóhoz és ha a zsold késett, elmaradt, a katonák szó nélkül leléptek. 

Mátyás fekete serege körülbelül 10–12 ezer főt tett ki és Bécs jól megerősített városának bekerítését két és fél év alatt kiéheztetéssel érte el. A várvívásokat nem véres rohamokkal foglalták el, hanem kivárással. A magyarok taktikája az volt, hogy szisztematikusan körbevettek egy várost és ostromtornyokat emeltek. Ezután sorra foglalták el a kisebb-nagyobb külső erődöket, illetve blokádot emeltek a Dunán. Ezáltal a város készletei napról napra fogyatkoztak, vezetői folyamatos tárgyalásokat folytattak az ostromlókkal.

1483-ban a magyar csapatok elfoglalták a Bécs melletti Klosterneuburgot, 1484-ben Stájerország és Karintia feldúlására is sor került. 1485-ben pedig magyar kézre került Bécs. 

Mátyás feleségével Beatrix magyar királynével volnult be végül 1485. június 1-jén Bécsbe és a Stephansdom előtt vették át a város kulcsait. Az európai közvéleményt lázba hozta a hír, ráadásul a királyunk kegyel uralkodó volt és a bécsiek sem hódítóként tekintettek rá.

Mátyás az udvarát is ide helyezte át, a haláláig hátralévő öt évben 775 napot töltött Bécsben és 380-at Budán. 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás