promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Durva változás a magyar munkaerőpiacon: ez rengeteg dolgozó embert érint és a lakásárakat is befolyásolhatja
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Teljesen átalakul az eddig ismert rendszer, végre a kisembereknek kedvez egy változás?

A koronavírus kapcsán rengeteg embernek a bezártság, a káosz, a félelem és a feldolgozhatatlan hírdömping jut eszébe, azonban volt egy kellemes, hosszabb távon mindenképpen kifizetődő hatása. Ez pedig az addig nálunk nem igazán támogatott home office, vagyis otthoni munkavégzés lehetősége volt. A működni akarok cégeknek reagálnia kellett a vírus által okozott változásokra, aki nem vezette be ezt a fajta munkavégzést, az veszélyeztette a dolgozóit, illetve nem is vetett túl jó fényt az adott munkáltatóra, így rengetegen erre a rendszerre álltak rá.

A vírust szerencsére sikeresen legyőztük, azonban ez a kellemes változás úgy néz ki, hogy hosszabb ideig velünk marad és több fronton is változást indított el.

Külföldön ez a fajta munkavégzés már régebb óta működik és szinte minden cég kivétel nélkül arról számolt be, hogy sokkal hatékonyabbak így a dolgozóik. A kivétel persze erősíti a szabályt: nekem is volt olyan ismerősöm, aki az első adandó alkalommal visszaváltott bejárós munkahelyre, mert egyszerűen otthon nem tudott fókuszáltan dolgozni.

Ma már sok embernek szempont ez a munkahelykeresésnél és a cégeknek reagálniuk kell: szívesebben mennek az emberek olyan helyre dolgozni, ahol van legalább részleges home office lehetőség, mint ahol klasszikus munkarendben, teljes bejárással kell elvégezni a munkát.

Amolyan plusz kedvezmény lett ez, ami a jobb álláshirdetéseknek elengedhetetlen része a versenyképes fizetéssel együtt. A hibrid munkavégzés viszont teljesen általánossá vált, többen otthonról is és az irodából is dolgoznak.

Az ingatlanpiacot is befolyásolta ez a változás: rengeteg cég nem tart már fent irodát, ezek a helyiségek pedig így kihasználatlanul állnak. Míg régebben a bérlők futottak a kapósabb ingatlanok után, most a helyzet fordulni látszik: ahogyan a Pénzcentrum is írta az üresen álló épületek száma 5%-ról 10-11%-ra nőtt. Az pedig senkinek sem érdeke, hogy ezek továbbra is üresen maradjanak.

Elképzelhető, hogy ez üdítő változásokat fog hozni és esetleg az ingatlanárak csökkenését vonja magával. Ahogyan azt is könnyű elképzelni, hogy valószínűleg egy 100 fős iroda kiadása nehézkes dolog, azonban némi ráfordítással ebből könnyen lehet lakásokat szeparálni, ez pedig azt jelentené, hogy több kiadó ingatlan jelenik meg a piacon, melyeket lakhatási célra lehet használni.

Felértékelődött az ingatlanszolgáltatók szerepe is: többen veszik igénybe a segítségüket, mint korábban, nagyobb bizalommal fordulnak hozzájuk az emberek. Ez szintén külföldön már jelen lévő tendencia: kint teljesen természetes, ha valakinek ingatlanosa van, megbecsült foglalkozásnak tartják, míg itthon a legtöbben eddig a szájukat húzták erre a kifejezésre.

A bérlői piac is megváltozik a stabilan jelen lévő home office-szal. Kifejezetten fontossá válik a nyugodt, békés környezet, a kicsit lestrapáltabb és a zajos helyen lévő lakásokat minden bizonnyal nehezebb lesz kiadni, azonban többen költözhetnek a külvárosba, vagy akár vidékre is, ahol már jóvan pénztárcabarátabb árakon is hozzá lehet jutni egy egy szép otthonhoz.

A változás mindenképpen üdítő és bár még hosszú folyamat áll a home office hódító útja előtt, eddig a legtöbb ember csak profitált belőle.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás