promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Jön az új típusú koronavírus, vele együtt ismét elképzelhetetlen korlátozások is érkezhetnek
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Visszajön a rémálom, a kijárási tilalom sem szabhat gátat az új típusú fertőzéseknek. Olyan vírustörzseket azonosítottak, amelyek ellen nincs egyelőre semmilyen gyógymód.

Alighogy vége lett a covid okozta kellemetlenségek sorozatának, az ősz beálltával újra felütötte fejét a gyilkos betegség. Sajnos nem sikerült kordában tartani a járványt és tovább szedi áldozatait folyamatos mutációi lévén. Amerikában már két új törzsét azonosították a fertőzöttekben, amelyekre a megfelelő vakcinák kifejlesztését már meg is kezdték. - tudósított róla a CNN.

Az aggodalom azonban nem ért ezzel véget, ugyanis a világ másik pontján Srí Lankában az egészségügyi hatóságok további vészjósló riasztást adtak ki az úgynevezett Nipah vírus kapcsán. Az újtípusú kórt Kerala államban azonosították, amit szintén egy denevér hordozott magában kísértetiesen hasonló módon, ahogyan a koronavírus esetében is.

A keralai járvány kitörését követően az indiai kormány tömeges vizsgálatokat indított a Nipah vírus terjedésének megállítására. A dél-indiai államban eddig két halálesetről számoltak be a vírusfertőzések miatt, és több mint 700 embernél lett pozitív a teszt.

A Nipah egy ritka, de potenciálisan súlyos vírus, amely lázat, hányást és légúti fertőzéseket okozhat az emberekben. A tünetek az expozíció után 4-14 nappal jelentkeznek. Leggyakrabban a súlyos esetek görcsrohamokkal és agyvelőgyulladással járnak és a szakértők szerint 24-48 órán belül kómáig terjedhetnek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a halálozási arány 40-75 százalékra becsülhető. Ez az arány azonban járványonként változhat a járványügyi felügyelet és a klinikai kezelés helyi lehetőségeitől függően.

Jelenleg nincs jóváhagyott vakcina vagy gyógyszer a Nipah fertőzések kezelésére, annak ellenére, hogy a WHO a vírust a WHO kutatási és fejlesztési tervében kiemelt betegségként azonosította, amely emberről emberre közvetlenül is terjed.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás