promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Elképesztő dologgal riogatja a magyarokat is a WHO - Veszélyben az emberiség?
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Gasztro & Utazás
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Magyarországra komoly feladatok várnak, ha tényleg meg akar felelni a WHO elvárásainak a háború sújtotta Európában.

Ha már véletlenül unnánk a járványok, a környezeti katasztrófák, vagy a háborúk jelentette egészségügyi kockázatokat és veszély-jelzéseket, akkor az Egészségügyi Világszervezet természetesen hajlandó rá, hogy beleköpjön a reggeli kávénkba. Pontosabban a rántottánkba. Ugyanis a WHO elővette régi slágerét, és ismét felhívást intézett a Föld lakosságához és tagállamainak kormányaihoz. Ugyanis az organizáció továbbra is elégedetlennek mondja magát az emberiség só-bevitelének csökkentésébe vetett erőfeszítéseket illetően.

A WHO szerint nagyon messze járunk attól, amit a tagállamokkal együtt meghatározott 2025-re. A korábban regisztrált szinthez képest 30 százalékos nátriumfogyasztás-csökkentést akartak elérni globális célként. Ezt a kitűzött szintet még csak nem is súrolja alulról a szervezet számítása a sikerességet illetően. Szerintük mindössze a tagországok 5 százaléka lépett fel hatékonyan és erőteljesen a só-bevitel visszaszorításáért, amely az egyik legnagyobb kiváltója a szívbetegségeknek, a stroke-nak és a korai elhalálozásnak. A WHO szerint tagjainak 73 százaléka lényegében magasról tesz a korábbi fogadkozásokra.

A világszervezet számítása szerint, ha sikerülne még több kormány számára is a nátriumfogyasztást átvinnie a törvényhozáson, akár 7 millió ember életét is megmenthetnék preventív jelleggel 2030-ig. A WHO szerint négy pofonnal lehetne elejét venni a túlzott sózabálásnak. Először is kormányzati szinten kellene szabályozni a nátriumszegény élelmiszerek árát, hogy azok olcsóbba legyenek a magasabb tartalmúaknál. Másodsorban korlátozni kell a közétkeztetésben a sóhasználat mennyiségét. Harmadrészt a megfelelő csomagolással kell feltüntetni az alacsony sótartalmat, és kiválasztásukra ösztönözni a vásárlókat. Továbbá kampányok és tömegtájékoztatási eszközök bevetését javasolják az étkezési szokásos megváltoztatására.

A WHO az előbb részletezett négy pont betartására szólítja fel tagállamait. Ugyanis a felméréseik szerint a világ rettentően sok sót fogyaszt. Számításuk kimutatta, hogy a Föld egy átlagos polgára naponta 10,8 gramm nátriumot juttat be a szervezetébe, ami több, mint kétszerese a WHO által ajánlott 5 grammnak.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás