promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hatalmas a pánik, újra megjelent a rettegett kanyaróvírus
Borítókép:  Profimedia
Tech & Tudomány
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A WHO figyelme hamarosan a dél-amerikai országra terelődhet, ahonnan akár világméretű járvány is kiindulhat. Ennek kiváltó oka lehet az, hogy már az egész amerikai kontinensre átragadt az oltásellenesség, illetve, hogy  Paraguay-ban meglepően alacsony az átoltottság szintje. 

A dél-amerikai lazaság ismét közbeszólt még egy olyan fontos kérdésben is, mint a sci-fiből az elmúlt években valósággá vált pandémia. Ugyanis Paraguay illetékes hatósága, az IHR csak idén január elején jelezte a WHO részére, hogyy valami elindult országukban. A nemzeti egészségközpont ekkor értesítette ugyanis csak a nemzetközi szervezetet, hogy még tavaly ősszel észleltek és azonosítottak egy kanyaróvírusos esetet, amely több teszt után is hihetetlen volt számukra. 

Ugyanis a kissé elmaradott egészségügyi infrastruktúra ellenére eddig roppant büszkék voltak Paraguayban, lévén 1998. óta nem detektáltak kanyaróvírusos esetet. Tavaly szeptemberben a viszonylag szegényebbnek számító Itapúa megyéből érkezett a jelzés. Először csak nagyon gyanúsnak találták a rutintalan hatóságok a 14 hónapos kisfiú esetét, ám októberre az összes elvégzett teszt igazolta a félelmet: kanyaró. Már a gyanú felmerülése után leoltották az érintett kórházban megforduló betegeket és személyzetet, aki korábban nem kapott védőoltást. És bizony kanyaró elleni az átoltottság helyzete az igazán ijesztő Paraguayban. Csupán a lakosság 55-56 százaléka immunizált.

Szintén tavaly ősszel volt még egy kanyaró-gyanús eset Paraguayban, ám végül kiderült, hogy az ott érintett 16 hónapos kisfiú egy allergiás-reakciót produkált, amely emlékeztette az orvosokat a retteget járványra. 

A kanyaró elsősorban nem a teljesen egészségeseket veszélyezteti. Az alultáplált gyermekek és az immunhiányos emberek, köztük a HIV-fertőzöttek, rákos és immunszuppresszív szerekkel kezelt emberek, valamint terhes nők körében a kanyaró súlyos szövődményeket is okozhat, beleértve a vakságot, agyvelőgyulladást, súlyos hasmenést, fülfertőzést és tüdőgyulladást.

A kanyaró immunizálással megelőzhető, a WHO ajánlása, hogy országonként 95 százalékos átoltottság gyakorlatilag teljes védelmet nyújthat. A hírben szereplő Paraguayban utoljára még 2021-ben, a koronavírus helyi lecsengése után volt kampán a védőoltás felvételére.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás