promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Teljesen kiakadt a nemzetünk: ezentúl nem kell papír vagy végzettség néhány szakmához és bárki dolgozhat benne
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Hihetetlen felháborodást váltott ki egy döntés, egy szakma teljesen megváltozik.

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium új közleményén egy emberként háborodott fel az egész szakma. A jogszabálytervezet szerint a lábápoló, a kézápoló, a fodrász és a műkörömépítő szakmához ezentúl nem kellene papírt szerezni, tehát nem kötöttek végzettségek, illetve nem önálló tevékenységnek jelölik ezeket.

Többen is aggodalmukat fejezték ki a tervezett jogszabálymódosítással kapcsolatban: azt kifogásolják, hogy ezek eddig önálló, szakképesítéshez kötött szakmák voltak, melyeket állami kereteken belül, szabályozott tanfolyamokon tanultak meg azok, akik ebben szerettek volna dolgozni. Rengeteg tudás- és ismeretanyag van mindegyik témában, amelyek ismerte nélkül ezen szakmák gyakorlása akár egészségkárosító is lehet.

Amennyiben valakinek nincsenek meg a szakmai ismerti, esetleg higiéniai hiányosságokat vét, a szakszerűtlen ellátás, illetve a vendégek nem pontos tájékoztatása akár maradandó károsodást is okozhat. Korábban ezt büntetőjogi felelősséggel járt, így azonban egyelőre nem ismert, hogy a nem megfelelő munkavégzésből adódó károkozásnak milyen jogi következménye lesz és hogyan szankcionálják a mulasztásokat.

Már most is problémát jelent, hogy az államilag szabályozott tanfolyamrendszer mellett rengeteg olyan tanfolyamot is találnak az érdeklődők, ahol nem kompetens tanárok oktatják a szakmát és nem megfelelő, vagy hiányos ismereteket adnak át a diákoknak.

További problémát jelent a szakma felhígulása, a kontár dolgozók és a feketén, nem legálisan működő "szakemberek" sokasága is. Ők azok, akik rontják a valóban tehetséges és becsületes dolgozók jó hírét és miattuk egyre bizalmatlanabbak az emberek ezekkel a szolgáltatásokkal szemben. Ahogyan az NLCírta, ezt az állapotot csak tovább fogja rontani, ha nem kötik végzettséghez ezeket a szakmákat.

Szeptember 22-ig fogad javalatokat a minisztérium, a Kéz és Lábápolók szakmai oldala pedig petíciót nyújtott be ennek keretein belül. Ahogyan mondják, egy jó szakember az élete végéig is képezi magát, versenyekre jár, frissen tartja a tudását és képbe kerül a legújabb trendekkel, de akár a következő generáció kitanításában is részt vesz.

Aggódnak, hogy éppen ezek a szakemberek tűnnének el a piacról ezáltal tönkretéve néhány igen szép, hasznos és becses szakmát.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás