promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hamarosan minden megváltozhat a munkahelyeken - nem titkolhatjuk majd a fizetésünket kollégáink elől
Borítókép:  Profimédia - Illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

 A bérfeszültség a legtöbb helyen probléma. Vajon ezt megszüntetné az új intézkedés, vagy csak jobban felkorbácsolná az indulatokat?

Hamarosan mindenki tudni fogja, mennyit keres a kollégája - ennek járt utána az RTL. Az uniós irányelvnek köszönhetően a legalább 100 főt foglalkoztató vállalatoknak kötelező lesz közzétenniük a béreket. Az irányelv célja az egyenlő értékű munkáért egyenlő bér biztosítása, függetlenül a munkavállaló nemétől. A jelentésekben szerepelniük kell a női és férfi munkavállalók közötti bérszakadék mértékének, valamint az egyes bérsávosztályokban és munkavállalói kategóriákban tapasztalható különbségeknek. Az irányelv bevezetésével a munkáltatóknak átfogó kimutatásokat kell készíteniük a bérezésről, és biztosítaniuk kell a bérezési struktúra átláthatóságát és az egyenlő díjazást.

Meg lesz a következménye, ha valakit diszkriminálnak. A jelentés alapján, ha indokolatlan különbségek mutatkoznak a bérek között, a munkáltatónak kötelező lesz bérértékelést végeznie. A szabályok betartását a munkaügyi hatóság és az alapvető jogok biztosa felügyeli majd. A jogorvoslat és a jogérvényesítés tekintetében a munkavállalóknak könnyen hozzáférhető bírósági eljárások állnak majd rendelkezésre. A tagállamoknak pedig biztosítaniuk kell a szankciók lehetőségét azok számára, akik nem felelnek meg a bérek átláthatóságára vonatkozó követelményeknek.

Az egyenlő bérezés témája rendkívül aktuális a munkaerőpiacon.

Az irányelv bevezetése pozitív változásokat hozhat a bérek átláthatóságában és az egyenlő díjazás biztosításában. Az egyenlő bérezés elve a nemek közötti diszkrimináció elleni küzdelem része. A nők gyakran alacsonyabb bérezést kapnak ugyanolyan munkakörben, mint a férfiak. A bérek nyilvánosságra hozatala lehetőséget teremt a munkavállalók számára, hogy összehasonlítsák a saját fizetésüket másokéval. Ez segíthet az esetleges bérszakadékok felismerésében és a jogos béremelési igények előterjesztésében.

Az átlátható bérezési struktúra elősegítheti a munkavállalók motivációját és elkötelezettségét. Ha a bérek igazságosan és átláthatóan vannak meghatározva, az növelheti a munkahelyi elégedettséget és a produktivitást. Az irányelv betartását ellenőrző hatóságok és biztosok feladata, hogy biztosítsák a szabályok betartását és a jogérvényesítést. Ez segíthet a munkavállalóknak abban, hogy védelmet kapjanak a bérszakadékokkal szemben, és jogosultak legyenek az egyenlő bánásmódra.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás