promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Egy édesanya a halálos ágyán fekszik egy népszerű étel miatt, minden család asztalára kerülhet a veszélyes fogásból
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Egy édesanya elvesztette a karjait és lábait, miután egy sokak által kedvelt, fertőzött ételt evett.

Laura Barajasnak mind a négy végtagját amputálni kellett, miután megfertőződött a Vibrio vulnificus agresszív baktériummal, valószínűleg a nem eléggé átsütött tilápiából, ami egy nálunk is igen népszerű, bármelyik élelmiszerlánc boltjában kapható halfajta.

Miután júliusban egy helyi piacon vásárolt tilápiát főzött és fogyasztott, a 40 éves Laura Barajas szinte azonnal megbetegedett. A barátnője, Anna Messina által létrehozott GoFundMe (amely egy népszerű adomáygyűjtő oldal) szerint a nőnél a vírusos Vibrio vulnificust diagnosztizálták, amelyet gyakran "húsevő baktériumnak" is neveznek. Ez főleg a Fekete-tengerben volt jellemző az idei évben, több olyan országban is (például Bulgária) ahová a magyarok is előszeretettel járnak nyaralni.

"Majdnem elvesztette az életét. Lélegeztetőgépen volt" - nyilatkozta Messina, könnyek között.

"Orvosilag mesterséges kómába helyezték. Az ujjai feketék voltak, a lábai feketék voltak, az alsó ajka fekete volt. Teljes szepszisben szenvedett, és a veséi leálltak."

Barajas, akinek van egy 6 éves fia, egy hónapot töltött a kórházban, mielőtt mind a négy végtagját el kellett távolítani, hogy megmentsék az életét - olvasható az adománygyűjtő oldalon.

A Vibrio vulnificust általában "húsevő baktériumnak" nevezik, mivel a CDC (Országos Népegészségügyi Központ) szerint nekrotizáló fasciitist okozhat, ami olyan súlyos fertőzés, amelyben a nyílt seb körüli hús elhal.

A nekrotizáló fasciitis elsődleges kezelése a korai és agresszív sebészeti feltárás és az elhalt szövetek eltávolítása a CDC szerint.
Barajas esetében ez az összes végtagjának amputálását jelentette.

Az emberek általában nyers vagy nem kellően átsütött tengeri herkentyűk fogyasztásával fertőződnek meg a Vibrio baktériummal; a CDC azonban arra figyelmeztet, hogy a baktériummal érintkező nyílt seb - a vágástól kezdve a friss piercingig vagy tetoválásig bármi - fertőzéshez vezethet.

A CDC augusztus végén sürgősségi riasztást adott ki, amelyben felszólította az egészségügyi szolgáltatókat, hogy vegyék figyelembe a Vibriót, mint a fertőzések lehetséges okát, mivel a melegedő tengervíz elősegíti a baktérium szaporodását.

"Minden ötödik ilyen fertőzésben szenvedő ember meghal - néha a megbetegedést követő 1-2 napon belül" - írja a CDC.

Legalább három ember - kettő Connecticutban és egy New Yorkban - meghalt, miután idén nyáron Vibrio vulnificus fertőzésnek volt kitéve, egy texasi férfi pedig meghalt, miután nyers osztrigát fogyasztva megfertőződött a baktériummal.

"Ez mindannyiunkat nagyon megvisel. Szörnyű. Bármelyikünkkel megtörténhetett volna" - mondta Messina. "Legyünk hálásak azért, amink most van, mert olyan gyorsan és könnyen elvehető".

Forrás: people.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás