promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Szívmelengető hír érkezett: végre fellélegezhetnek a nyugdíjasok, nagy öröm fogja érni őket
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Végre jó híreket is közölhetünk, ennek nagyon sok ember fog örülni.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a héten megtartott Kormányinfón egy minden nyugdíjast érintő változásról számolt be: a kormány szeptember végig meghozza a döntést a novemberi nyugdíjkorrekcióról és annak kifizetéséről.

A hivatalos rendeletet október elején adhatják ki (ez 2021-ben október 6.-a volt, 2022-ben pedig október 5.-e), de magára a döntés meghozatala a fentebb írtak értelmében már csak néhány napot vesz igénybe. A korrekció azért érkezik, mert egyértelművé vált, hogy az infláció idén magasabb lesz a várt 15%-nál (a közölt adatok szerint nagyjából 17,5%-ra rúg ez a szám) és bár januárban már emelték a nyugdíjakat, most mindenképpen szükségessé vált az újabb emelés.

Érdekes tény, hogy a nyugdíj emelés összege eddig minden hónapban megelőzte az inflációt, bár tény és való, hogy csak 1-1,5%-kal, ha pedig ezt a tendenciát követik, akkor az idei nyugdíjemelés mértéke a 18,5-19%-ot is elérheti.

Ha igazak a számok, akkor a nyugdíjasok 4,2 százalékkal kaphatnának több pénzt novemberben, mint ami az eddigi nyugdíjuk volt.

Bár ez csak tipp és a kormánynak természetesen nem ez alapján kell döntenie, Farkas András a Portfolio.hu szerzője szerint a várható emelés 2,5-3,2% között lesz.

A nyugdíjas szervezetek ennél optimistábbak, ők 3,5-4%-os emelést várnak.

A tippelésnek november elején lesz vége, ugyanis az országunkban élő többmillió szépkorú polgár ekkor kapja kézhez a plusz összeggel már megfejelt nyugdíját.

A jó hír azonban az, hogy az emelés mértékét visszamenőleg is megkapják (ez 10 hónapot jelent és a 13. havi nyugdíj összegére jutó plusz pénzt is). Azonban januárban a kormánynak ismét emelnie kell, méghozzá 5%-kal, így januártól még egy ennél is nagyobb összeggel lesz gazdagabb a nyugdíjasok háztartása.

Az átlagnyugdíjhoz viszonyítva úgy számolnak a szakértők, hogy egyszeri 96 ezer forint ütheti az idősek markát.

A plusz összegek kifizetése a kormánynak mintegy 200 milliárd forintjába fog kerülni.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás