promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ezt minden itthoni nyugdíjasnak tudnia kell – hamarosan jön a változás
Borítókép:  Profimedia - illusztráció
Helyi Hírek
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A nyugdíjasoknak fellélegezhetnek itthon, mivel lesz egy változás a téli időszakban.

A kormány anno az idei költségvetésében elfogadta, hogy 2023 januárjától a minimálbér 16 százalékkal, a garantált bérminimum 14 százalékkal nő. A minimálbér emelkedése ugyebár az átlagbérre is hatással van Magyarországon, tehát ennek is ilyenkor muszáj volt növekednie valamelyest.

Természetesen az új költségvetésből nem maradhattak ki a nyugdíjasok. Az időskori juttatást a kormány 15 százalékkal növelte, és nem marad el a 13. havi nyugdíj sem, amire szintén vonatkozott az emelés, amit még februárban megkaptak.

Az infláció miatt nemsokára nyugdíjkorrekció várhat a nyugdíjasokra novemberben is. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter friss előrejelzése szerint a 17,5 százalékot is meghaladhatja az infláció üteme idén. Az hamarosan kiderül, hogy a hazai nyugdíjasok mekkora emeléssel számolhatnak.

Magyarországon körülbelül már két és fél millió ember tengeti nyugdíjasan a napjait. Nekik ugyebár kiemelten fontos, hogy mikor számíthatnak a pénzükre. Ebben nincsen változás, de a nyugdíj kifizetési naptárban felfedezhetünk egy érdekességet.

Szeptemberben és októberben a hónap 12. napja hétköznapra esik, így az utalás napja szeptember 12., kedd, októberben pedig 12-e, csütörtök. Novemberben 12-e hétvégén lesz, így már két nappal előbb, november 10-én, pénteken megkapják a nyugdíjasok a pénzüket. A nagy változás azonban a decembert érinti, amikor már elsején megjön a nyugdíj a karácsonyi időszak miatt.

A jelenlegi EU-s ütemterv szerint 2025. március 31-én hatályba kell léptetni az új nyugdíjreformot, ami leginkább a nyugdíjkorhatárban, valamint a nyugdíjak közötti különbségek rendezésében jelenthet megoldást.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás