promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Kevesebb mint 10 ezer forintért te is elrepülhetsz a mediterrán paradicsomba, októberben is bőven strandidő van ezen az olcsó nyaralóhelyen
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mostani útiajánlónk némileg személyes benyomáson is alapszik, többször volt már lehetőségem a meseszép szigeten múlatni az őszi-téli hónapokat.

Szícilia Olaszország legnagyobb régiója, a Földközi-tenger legnagobb szigete, a Liszt Ferenc repülőtérről mindössze másfél óra alatt odaérünk repülővel és sokszor a jegy sem kerül sokkal többe, mint egy retúr vonatjegy a fővárosból valamelyik vidéki nagyvárosunkba.

Ha Szicíliába utazunk, Budapestről két opció áll rendelkezésünkre a repülőút megszervezésekor: Cataniaba, vagy Palermoba tudunk közvetlenül repülni.

Futballrajongóknak minden bizonnyal ismerős a két város, mind a kettő elsőosztályú labdarúgó-csapattal büszkélkedhet.  A két település minden hasonlósága ellenére egészen más karakterrel rendelkezik, és egyedi élményeket kínál. A sziget meglátogatásakor érdemes mindkét városban pár napot eltölteni. Legjobban akkor járunk, ha gyalog járjuk be a történelmi belvárosokat. Templomok, szökőkutak, gyönyörű szobrok, kertek, nagy terek és szűk utcák váltják egymást.

Catania régi halpiacához fogható egész biztosan nincs Európában máshol, nem csak feltétlen a kínálat miatt (ami egyébként óriási), hanem az elhelyezkedése, környezete, hangulata miatt. A piacon nem csak nyers halat tudunk vásárolni, hanem számtalan helyen el is készítik a különböző tengeri fogásokat, igazán autentikus módon, helyi emberek, körülbelül olyan áron, amennyibe Budapesten kerül egy kiadósabb péksüteményezés kávéval.

Palermo igazi kultúrától vibráló, régi vágású olasz nagyváros, a sziget székhelye. A kikötőváros történelmi utcái tele vannak patinás üzletekkel, bőrművesek, ékszerészek, szabók kínálják szolgáltatásikat. Évi több mint 100 előadással a város operaháza (amelyik Európa egyik legnagyobbja) egész évben nyitva áll a közönség előtt, de a jazzkluboktól az alternatív helyekig mindenki megtalálja a számára megfelelő esti kikapcsolódást. A kis kávézók, ahol egyébként kiváló minőségű dolgokat ehetünk és ihatunk, a nagyvárosokban sem kerülnek többe, nagyjából ugyanolyan áron dolgoznak a sziget minden településen, 5 euróért kiadósat reggelizhetünk kávéval együtt.

Azonban a szigeten korántsem csak a két nagyvárost érdemes meglátogatni, máshol is akad látnivaló, amit nem érdemes kihagyni, ha Szicíliában jár az ember. 

Szirakúzát egykor, pontosabban Kr. előtt 750 körül alapították a szigetre érkező görög telepesek. A városrészt ahol először letelepültek, ma Ortigianak nevezik, és az UNESCO-világörököség része. A városban már a pusztán sétálni is egy külön program, a gyönyörű ódon szűk utcákon minden izgalmasnak, misztikusnak tűnik, akár egy legendás nimfa, Arethusza kútjánál is megpihenhetünk.

Taormina Cataniaból körülbelül 1 óra alatt elérhető busszal, és érdemes nem biciklivel menni, mivel meglehetősen magasan fekszik a tengerszint felett, szerpentines utakon megközelíthető. Szirakúza egyik türannosza, Dionüszosz alapította a várost, amelyről Oscar Wilde, Greta Garbo, Cary Grant és Johannes Brahms is elragadva emlékezett meg itt tartózkodása után. Idilli környezetben, hegyek közt fekszik, szintén a világörökség része. Luxusóra szalonoktól az 1 eurós kávézókon át ruha és különböző kézműves üzletekig minden megtalálható, itt is a sétálás és a  város felfedezése nyújtja a legnagyobb élményt.

A strandolás szerelmesei is megtalálják számításaikat a szigeten, Szicília strandjai kevésbé zsúfoltak, mint a felkapottabb, északabbra található olaszországi nyaralóhelyek. A strandszezon tovább is tart, szeptemberben, de sokszor még októberben is még kellemes hőmersékletú a víz. Városnézésre akár a december is alkalmas, sokszor nincs hidegebb, mint Magyaországon egy enyhe őszi napon.

Szicília közel van, megfizethető magyar pénztárcával, és rengeteg csak ott elérhető élményt kínál. Meglátogatását mindenkinek csak ajánlani tudjuk, biztosra vehetitek, hogy nem fog csalódás érni, akkor sem, ha csak rövid kiruccanást, és akkor sem, ha az egész szigetre kiterjedő körutazást terveztek.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás