promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hazánkban új papírpénz kerül forgalomba? Így nézhetne ki a különleges bankjegy
Borítókép:  Profilmedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Ha a forint tovább gyengül, szükség lehet a nagyobb értékű bankjegyekre.

A forintot 1946 augusztus 1-én vezették be hivatalosan, mivel a második világháború befejezését követő hiperinfláció teljesen elértéktelenítette a korábban használt pengőt. Olyannyira igaz ez, hogy a Magyar Nemzeti Bank ekkor már megterveztette a világtörténelem máig legnagyobb címletét, az 1 milliárd B. értékű pengőt, ami 21 nullát jelentett volna az 1-es mögött, ha számmal is ráírják a bankjegyre annak értékét.

Ez végül sosem került forgalomba, mert a gazdasági konszolidáció keretében bevezették a forintot, csupán az nyomtatáshoz szükséges ívek készültek el. Kevesen tudják, de ebben az időben Magyarország is részt vett az amerikaiak Marshall-segély programjában, az ország újjáépítését segítő segélypénzeket például máris az új forintban utalták el az országnak.

 

Azóta is forintot használunk, bár a bankjegyek az évek során természetesen sokat változnak, egy évtizede például pénzérmére cseréltük a 200 forintos papírpénzt. A forintot olyan bonyolult védjegyekkel látják el a hatóságok, hogy lényegében lehetetlen hamisítani, ennek része az is, hogy a grafikákat időről időre felfrissítik, és újakra cserélik a már használatban lévő bankjegyeket. Ennek kapcsán érdemes belenézni a fenti youtube videóba, ami - a maga humoros hangvételével - azt taglalja, hogy milyen új grafikákkal lehetne felfrissíteni a magyar készpénzállományt.

 A videó apropóját viszont egy reddit felhasználó, bizonyos Money_maker93 munkája adta, aki vette a fáradtságot, és megtervezte az eddigi legnagyobb címletű forintot, az 50.000-est, amiről Kossuth Lajos néz vissza ránk. Meglepő lehet, hogy egy olyan megkerülhetetlen történelmi személy, mint Kossuth, nem is rendelkezik saját bankjeggyel, ám ez korántsem volt mindig így:

a 90-es években még létezett 100 forintos papírpénz, amire Kossuth arcképe került.


A grafikus azonban komolyan felvetette, hogy lenne értelme a nagyobb címlet bevezetésének, hiszen körülöttünk minden folyamatosan drágul, ám a kommentelők között sokat felháborodtak, hogy ugyan minek bevezetni egy ekkora pénzt, amikor az eladók még egy Deák láttán is húzzák a szájukat, mert nem tudnak visszaadni. Az MNB viszont tavaly hivatalosan erősítette meg, hogy az 50.000-es pénzjegy forgalomba helyezése nincs napirenden.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás