promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Élete végéig számkivetettként élt a Titanic túlélője, országa kitagadta népe pedig gyűlölte a megmenekülésért
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Isteni szerencse kellett ahhoz, hogy valaki élve kikerüljön abból a végzetes hajótörésből, volt azonban egy olyan ember, akire még a hullámsírban is boldogabb vég várt volna.

Cikkünk témája Masabumi Hosono, a Titanic japán túlélőjének tragikus története, akit kiközösítettek, mert nem veszett a hajóval a tengerbe. A mai napig a Titanic elsüllyedése a tengeri katasztrófák történetének legizgalmasabb eseménye. Ami azonban még inkább izgatja az embereket, azok a túlélők lebilincselő történetei, még ha azok olyan szomorúak is, mint Masabumi Hosonoé.

Mielőtt a Titanic kihajózott volna, Hosono, egy japán bürokrata Oroszországban dolgozott a japán közlekedési minisztérium vasúti tanácsának helyettes tanácsosaként.

A 42 éves Hosono végül úgy döntött, hogy inkább az angliai Southamptonban száll fel a Titanicra, minthogy átutazza Oroszországot. Másodosztályú utasként ő volt az egyetlen japán utazó, aki felszállt a hajóra. Azonban, ahogyan az köztudott, 1912. április 14-én, a hideg estén a Titanic első útja halálos fordulatot vett, amikor a hajó jéghegynek ütközött.

Hosono már felkészült a halálra, amikor egy tiszt közölte, hogy van hely egy mentőcsónakban.

A katasztrófáról szóló beszámolója szerint - amelyet nagyrészt az RMS Carpathia nevű mentőhajón írt a süllyedést követő napokban, és amelyet családja 1997-ben osztott meg nyilvánosan - a kabinja ajtaján hallható kopogásra ébredt. Mivel azonban Hosono külföldinek számított, az alsó fedélzetek felé küldték, távol a mentőcsónakoktól.
Miközben készült az utolsó pillanatokra, esély mutatkozott a túlélésre, amikor egy mentőcsónakot megrakó tiszt közölte, hogy van két szabad hely. Egy férfi megragadta a lehetőséget, és előre lépett. Hosono kezdetben habozott.

"Magam is kétségbeestem a gondolattól, hogy nem láthatom többé szeretett feleségemet és gyermekeimet, mivel nem volt más megoldás számomra, mint hogy osztozzak a Titanic sorsában" - írta Hosono a feleségének írt levelében a katasztrófa utáni napokban. "De az elsőként ugró ember példája arra ösztökélt, hogy éljek ezzel az utolsó lehetőséggel".
Így hát leugrott, biztosítva ezzel a túlélését. Egyike lett a Titanic 700 túlélőjének, míg 1500-an elpusztultak.

Japán évtizedekig nem bocsátotta meg neki, hogy túlélte.

Ellentétben Violet Jessop stewardesszel, aki túlélte az elsüllyedést, vagy az "elsüllyeszthetetlen" Molly Brownnal, Hosono hideg fogadtatásban részesült hazájában.

A japán sajtó kemény kritikával fogadta, amely gyávának ítélte az életben maradt férfiakat, és dicsérte a halottak bátorságát. A Metropolis Japan szerint megszégyenítette magát, amiért nem tartotta be a "nők és gyerekek az elsők" elvet, és elkerülte a méltóságteljes halált. Így Hosono alávetette magát annak, amit a japánok "mura hachibu"-nak, azaz társadalmi kiközösítésnek neveznek.

Állását 1914-ben vesztette el. Annak ellenére, hogy részmunkaidőben újra felvették, a megbélyegzés élete végéig követte őt. Hosono 1939-ben bekövetkezett természetes halálig, visszavonultan, csendes szégyenben élt. Még halálakor is tilos volt otthonában a Titanicot emlegetni.

Feljegyzések szerint a Hosono túlélését övező megaláztatás még az 1990-es években is fennmaradt, amit a japán média James Cameron "Titanic" című filmje nyomán kapott negatív hírverés tovább fokozott.
1997-ben Hosono leszármazottai kiadták a Titanic utolsó óráiról szóló írásait, helyreállítva ezzel a becsületét.

1997-ben arról számoltak be, hogy az írásai ellentmondtak más akkori beszámolóknak, amelyek összetévesztették egy másik ázsiai férfival egy másik mentőcsónakban, akit "férfiatlan viselkedéssel" vádoltak. Ehelyett az írások azt sugallták, hogy Hosono valójában segített a mentőcsónakot a süllyedő hajótól távolabb evezni, és ezzel megmentette az utasokat.

A felfedezés gyakorlatilag "helyreállítja a becsületét és a hitelességét" - mondta egy újságnak Matt Taylor amerikai kutató és Titanic-kutató, aki Hosono írásait vizsgálta. A leleplezések nagy szimpátiát váltottak ki Hosono iránt a közvéleményből.

A Titanic levélpapírjára írt Hosono beszámolóját a mai napig az egyik legrészletesebb visszaemlékezésnek tartják arról, hogy mi történt a szerencsétlenül járt hajó fedélzetén a pánik közepette

Forrás: www.insider.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás