promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Sokkoló videó került elő Prigozsin gépének lezuhanásáról, tízen vesztették életüket a világot megrázó titokzatos orosz repülőgépbalesetben
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Augusztus 23-án bombaként robbant a hír, hogy Jevgenyij Prigozsin magánrepülőgépe lezuhant és a Wagner zsoldoscsoport vezetője életét vesztette.

Egyelőre semmilyen konkrét információ nem látott napvilágot arról, hogy pontosan mi történt és mivel ingoványos talajról van szó így mindenki nagyon óvatos a találgatásokkal és a nyilatkozatokkal kapcsolatban.

A vizsgálatok országon belül és (valószínűleg) kívül is zajlanak, azonban nem kizárt az sem, hogy a nyomozás eredménye hosszú időre titkosítva lesz.

De kis ez a férfi, aki miatt most újra az egész világ figyelme Oroszország felé fordult?

Jevgenyij Viktorovics Prigozhin 1961-ben született Leningrádban (ma Szentpétervár), Oroszországban. Kezdetben cukrászdát vezetett, majd a 90-es években az ételiparba és vendéglátásba kezdett vállalkozni. Prigozsin üzleti birodalma az évek során kiterjedt azonban a vendéglátóipartól nem távolodott el, de kivette a részét a katonai szerveződésekben is. Prigozsin ismert azáltal is, hogy szoros kapcsolatban áll Oroszország katonai és hírszerző szolgálataival. Cége, a Wagner Group nevű magánkatonai vállalkozás gyakran vesz részt olyan konfliktusokban, mint például a Szíriai polgárháború, az Ukrán válság és más területeken.

Prigozsinhoz kapcsolják azt az internetes trollgyárat is, amelyet arra használnak, hogy Oroszország érdekeit népszerűsítse és az ellenfeleit diszkreditálja a közösségi médiában. Ez Oroszország választási és politikai befolyásolási kísérleteiben is központi szerepet játszott, azonban az amerikai választásokkal is kapcsolatba hozták. Prigozsin és cégei számos szankció alatt állnak az Egyesült Államokban és más nyugati országokban is. Emellett Oroszországban is többször vizsgálták már jogi ügyek miatt, de a vádakat általában tagadja. Bár Prigozsin közeli kapcsolatokat ápol az orosz kormánnyal, a Kreml gyakran tagadja a hivatalos kapcsolatokat vele, és Prigozhin is elkerüli a közvetlen összekötő szerepét az állami hatóságokkal.

Titkokkal teli élete azonban most véget ért, itt mutatjuk az utolsó, megdöbbentő felvételt a repülőgépről:

Nem ez volt azonban a közelmúlt egyetlen sokkoló repülőgépbalesete, Kuala Lumpur közelében is lezuhant egy repülő, ahol szintén tízen veszítették az életüket.  Itt egy magánrepülőgép egy autópályára zuhant Malajziában, mielőtt leszállt volna a Subang repülőtéren helyi idő szerint délután 3 óra körül. A Beechcraft Model 390 típusú repülőgép kétfős személyzetén és hat utasán kívül az áldozatok között van egy autó vezetője és egy motoros is, akiket a becsapódáskor elütött a repülőgép. A körülményeket egyelőre még itt is vizsgálják.

Itt mutatjuk a felvételt a becsapódás pillanatáról:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás