promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Máris összeesküvés elméletek terjednek Prigozsin halálával kapcsolatban
Borítókép:  Profimedia
Élet
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Meghalt a Wagner zsoldoscsoport vezetője, Jevgenyij Prigozsin, és sokan már gyártják az összeesküvés elméleteket.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner zsoldoscsoport alapítója és vezetője, 2023. augusztus 23-án életét vesztette, miután lezuhant a magánrepülőgépe. A BBC szerint kilenc további áldozata van a szerencsétlenségnek, amelynek okát még vizsgálják.

Prigozsin az orosz oligarchák egyike volt, aki szoros kapcsolatban állt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. Sokan “Putyin séfjének” nevezték, mivel olyan éttermek és vendéglátó-ipari cégek tulajdonosa volt, amelyek a Kreml számára nyújtottak szolgáltatásokat. A Bellingcat, a The Insider és a Der Spiegel 2022-es vizsgálata szerint a tevékenysége “szorosan integrálódott” az orosz védelmi minisztériumhoz és annak hírszerző részlegéhez, a GRU-hoz.

Prigozsin legismertebb vállalkozása a Wagner zsoldoscsoport volt, amely egy magánhadseregként működött, és orosz érdekeket szolgált ki különböző konfliktusövezetekben. A Wagner csoport tagjai részt vettek a kelet-ukrajnai háborúban, a szíriai polgárháborúban, a líbiai polgárháborúban, valamint több afrikai országban is. A zsoldosok tevékenységét az orosz kormány mindig tagadta, és azt állította, hogy magánvállalkozókról van szó.

Prigozsin cégei és munkatársai az Egyesült Államokban gazdasági szankciókkal és büntetőjogi vádakkal szembesültek, többek között az amerikai elnökválasztásba való beavatkozás miatt. Az Egyesült Királyságban 2023-ban is szankciók hatálya alá tartozó személy lett. Az FBI 2021-22-ben 250 ezer dollárig terjedő jutalmat ajánlott a Prigozsin letartóztatásához vezető információkért .

Prigozsin halálának híre sokkolta az orosz és nemzetközi közvéleményt. Egyes elemzők szerint a zsoldoscsoport vezetőjének elvesztése jelentős hatást gyakorolhat az orosz külpolitikára és befolyásra. Mások viszont úgy vélik, hogy Prigozsin csak egy báb volt Putyin kezében, és könnyen pótolható lesz. A Wagner csoport jövője egyelőre bizonytalan.

Sokan már elkezdték gyártani az összeesküvés elméleteket, hogy Prigozsin halála nem volt véletlen.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás