promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Magyarország első szépségkirálynőjéről döbbenetes fotó került elő, még ma is ő állhatna a dobogó csúcsán
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az első Miss Universe Hungary győztese Patkó Dóra lett, akinek a fejére 19 évesen, 1992-ben Bákéscsabán került korona. Az ő történetét járjuk most körbe.

Dóra története tipikus példája annak, hogy az ember életének legnagyobb kalandjai véletlenül jönnek vele szembe. Az Egerből származó lány, aki tanítóképző főiskolát végzett egy ebéd készítése közben fedezte fel a szépségverseny hirdetését. Az újság a krumplipucoláshoz volt kitéve. Korábbról emlékezett az 1991-es Miss Universe győztesét és ekkor elhatározta, hogy jelentkezik. Néhány fotóval együtt beküldte a jelentkezését, aztán pedig várt.

Édesanyja vette fel a sorsdöntő telefont, ő adta át lányának az üzenetet, hogy kiválasztották. Édesapja tudta nélkül utazott az előválogatóra, ahol rossz egészségi állapota miatt az esélytelenek nyugalmával csinálta végig a napot. Mivel a többi lányt sokkal esélyesebbnek gondolta, így az eredményhirdetés előtt elhagyta a helyszínt.

Ismét telefon érkezett, melyet ismét édesanyja kapott: a szépséges lány ezt a fordulót is simán vette, indulhatott a versenyen. Mivel fontosnak tartották a lányuk boldogságát, így végül a szülei együtt támogatták a lányt és rengeteg hasznos tanáccsal látták el: hogyan viselje a kudarcot és hogyan viselje a sikert méltósággal.

Külseje szokatlan volt a többi lányéhoz képest, ezelőtt nem is tartotta magát kiemelkedő szépségűnek: bár karcsú és magas lány volt, amelyre a sporttal is rásegített, ezt inkább az egészsége miatt, mint hiúságból űzte, haját pedig egész életében rövidre vágatta. Az első siker azonban nem sokáig váratott magára: az egyik bolt meglátta benne a lehetőséget és elvállalták a ruhaszponzori szerepet.

A verseny alatt sem a külsejével foglalta el magát, sokkal inkább a kulisszák mögötti munka kötötte le. A fotózás régi hobbija volt, így főleg ezekkel a stábtagokkal beszélgetett. A verseny súlyát elmondása szerint szinte fel sem fogta.

Talán épp ennek a könnyed hozzáállásnak köszönhette, hogy lenyűgözte a zsűrit, hiszen aggodalomnak nyoma sem volt rajta, a zsűri kérdéseit is könnyedén vette. Főleg a kaland és az utazás inspirálta.

Ezután már csak egy dolog volt hátra, az eredményhirdetés: még akkor sem hitte el, hogy ő nyert, miután kimondták a nevét, hosszú ideig reagálni sem tudott a történtekre, de végül sikerült átvennie a koronáját.

Ezután a Thaiföldi út következett, ahol Magyarországot képviselhette, elsőként a Miss Universen. 78 másik lánnyal állt színpadra és szokatlan módon mindenkivel jó barátok lettek, olyannyira, hogy még most is tartják egymással a kapcsolatot, mitőbb: barátok.

Sok minden nehezítette mind az utazást, mind a versenyt: mivel még nem volt mobiltelefon és internet, így semmit nem tudott az úticéljáról, vagy akár a versenyről, a világ többi részéről, csak amit az újságokban olvasott. Továbbá a rendszerváltás után nehéz volt divatos holmikat beszerezni: a régi termékek eltűntek, az újak pedig még nem terjedtek el, így bár végül varrtak neki ruhákat, mégis hátránnyal indult a többi versenyzőhöz képest.

Az egyik emlékezetes pillanat az volt, mikor találkozott a venezuelai szépségkirálynővel, aki kapaszkodjatok meg: szintén magyar származású volt, így egy versenyzővel a saját nyelvén tudott beszélgetni, ami külön nagy öröm volt neki, ő volt Carolina Izsák. A többi versenyző egész stábbal érkezett, akik mindenben segítetták őket, Dóra pedig teljesen egyedül volt, így a többi lány jóindulatára támaszkodott, akik a verseny ellenére végig támogatták.

A szépségére több nemzetközi márka is felfigyelt, ezáltal pedig szintén első magyarként a Best Model of The World versenyre is kijutott, Isztambulba és innen is díjjal tért haza. Szerződést is ajánlottak neki, még rögtön a Miss Universe után, azonban ez névjegykártya hiányában meghiúsult és régen ez volt az információcserélés fő módja, enélkül nem tudott érvényesülni.

Végül néhány kisebb kitérő után visszatért az eredeti pályájára: tanítóként dolgozott és dolgozik még ma is. Kiemelkedő angoltudása a verseny alatt is sokat segített neki, több magas pozíciójú munkát is megkapott emiatt, végül pedig angoltanári diplomát szerzett.

És hogy mit szűrt le a versenyből? Sokkal magabiztosabb lett és most, lassan 50 évesen is szereti magát.

Forrás: noivalto.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás