promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megfejtették a rettenetes antarktiszi vérvízesés titkát, igazi mészárszéknek tűnik a hihetetlen látnivaló
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Amikor Thomas Griffith Taylor brit geográfus 1911-ben merész vállalkozásba kezdett a Kelet-Antarktiszon, expedíciója félelmetes látványba botlott.

Egy gleccser peremén egy vérpatakot látott szivárogni. Egy évszázadnyi találgatás után sikerült meghatározni a véres vízesés okát.

Amerikai tudósok nagy teljesítményű transzmissziós elektronmikroszkóp segítségével elemezték a véres vízesés vízmintáit és rengeteg vasban gazdag nanogömböt találtak, amelyek oxidáció hatására vörösre színeződnek. 

"Amint megnéztem a mikroszkópos képeket, azonnal észrevettem, hogy ott vannak ezek a kis nanogömbök, és vasban nagyon gazdagok, illetve a vason kívül rengeteg különböző elem van bennük - szilícium, kálcium, alumínium, nátrium -, és ezek mind nagyon változatosak" - mondta Ken Livi, a Johns Hopkins Egyetem Whiting School Anyagtudományi és Műszaki Tanszékének kutatója egy nyilatkozatban.

A gazdag vörös színéről ismert vasoxid korábban a vérvízesés rejtélyének egyik fő gyanúsítottja volt. Ez a képalkotó technika azonban segített a kutatóknak, hogy tisztább képet kapjanak arról, hogy a szivárgó víz miért ilyen élénk vörös árnyalatú - és hogy néhány korábbi tanulmány, amiben ennek az okát vizsgálták, miért bukott meg.

"Ahhoz, hogy valami ásvány legyen, az atomoknak egy nagyon speciális, kristályos, szerkezetbe kell rendeződniük. Ezek a nanogömbök nem kristályosak, ezért a szilárd anyagok vizsgálatára korábban használt módszerek nem mutatták ki őket" - magyarázta Livi.

Azt hihetnénk, hogy vérvörös vize a legszokatlanabb jellemzője az antarktiszi Véres-vízesésnek, de ez a geológiai képződmény tele van furcsaságokkal. 

A tudósok megállapították, hogy a Véres-vízesésből szivárgó vörös víz egy sós vizű tóból származik, amely 1,5-4 millió éve a jégbe zárva fekszik. Valójában ez a tó csak egy része egy sokkal nagyobb, hipersós tavakból és vízvezetékekből álló földalatti rendszernek.

A víz elemzése azt mutatta, hogy az eltemetett szupersós víztestek egy ritka jég alatti baktérium-ökoszisztémának adnak otthont - az oxigén szinte teljes hiánya ellenére. Ez azt jelenti, hogy a baktériumok évmilliókig fennmaradnak fotoszintézis nélkül, és valószínűleg a sóoldatból származó vas körforgásából tartják fenn magukat.

"A Mars Rover küldetések megjelenésével érdeklődés mutatkozott az iránt, hogy megpróbáljuk elemezni a Blood Falls vizéből származó szilárd anyagokat, mintha az egy marsi leszállóhely lenne" - mondta Livi. "Mi történne, ha egy marsjáró az Antarktiszon landolna? Képes lenne meghatározni, hogy mi okozza a Blood Falls vörös színét? Ez egy lenyűgöző kérdés, amelyet több kutató is fontolgatott"."

Forrás: iflscience.com

 

 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás