promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tényleg felrobbantották a Fehér Házat, az elnöki rezidencia pontos mását semmisítették meg A függetlenség napjában
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Olyan érdekességeket és titkokat hoztunk A függetlenség napjáról, amikről talán eddig nem is tudtál.

Roland Emmerich rendező alkotása az emberiség küzdelmét mutatja be egy földönkívüli invázióval szemben, és egyúttal egy lenyűgöző vizuális élményt nyújt az akció és a sci-fi rajongóinak.

A film ötlete egy vicc volt eredetileg: Roland Emmerich és Dean Devlin forgatókönyvíró Európában népszerűsítették a korábbi közös filmjüket, a Csillagkapu-t, amikor az egyik újságíró megkérdezte a rendezőt, hogy miért készített tudományos-fantasztikus filmet egy idegen civilizációval való találkozásról úgy, hogy valójában nem is hisz az UFO-kban. Emmerich kijelentette, hogy őt elbűvöli az idegenek létezésének gondolata, majd megkérte az újságírót, képzelje el, milyen lenne egy reggel úgy felébredni, hogy az ablakon kinézve azt látja: 25 kilométer széles idegen űrhajók lebegnek a világ nagyvárosai felett (mint Will Smith jelenetében a filmben). Emmerich ezután Devlinhez fordult és azt mondta neki:

„Azt hiszem, meg is van az ötletem a következő filmünkhöz!”

Az elképesztő látvány megvalósítása miatt összesen 15 stúdiót vontak be: a film elkészítése során a látvány és az effektek kiemelkedő fontossággal bírtak. Összesen 15 különböző stúdió dolgozott az effektek megvalósításán, hogy létrehozzák a lenyűgöző inváziós jeleneteket és az óriási anyahajót.

A film plakátjának inspirációja is igazán érdekes: A függetlenség napja plakátja, amelyen az űrhajó elfedi a Fehér Házat, eredetileg csak egy vicces fotó volt a kreatív részleg egyik munkatársától, aki poénból készítette a képet. Arra valószínűleg legvadabb álmában sem gondolt, hogy Roland Emmerich rábukkan a képre, és azonnal beleszeret, majd úgy dönt, hogy ez lesz a film plakátja. Pedig pontosan ez történt.


Azonban a film forgatása és jelenetei is tartogatnak néhány igen érdekes furcsaságot.

Kezdve az ikonikus Fehér Háznál játszódó snittel, mely a film leghíresebb jelenete, tudjátok, amikor az idegen hajó lezúzza a Fehér Házat. A jelenetet a film elkészítésekor a hagyományos módszerekkel akarták megvalósítani, de Emmerich és a csapata úgy döntött, hogy építenek egy hatalmas Fehér Ház makettet és azt robbantják fel. A látványos robbantásért a stáb a filmkészítés után egy külön díjat is kapott.

A következő furcsaság a füstfelhőkkel kapcsolatos: Az idegen hajók feltűnését megjelenítendő a film alkotói több mint 3 kilométer hosszú füstfelhőt alkottak a tökéletes látvány megteremtése érdekében. Ezeket a füstfelhőket helikopterek segítségével vezették a kamera előtt, hogy a lehető legélethűbb látványvilágot teremtsék meg.

Whitmore elnökbeszéde is tartogat meglepetéseket: Az elnök ikonikus beszédét az idegenek elleni harcra a film rendezője, Roland Emmerich készítette. Az eredeti forgatókönyvben egy rövidebb beszéd volt, de Emmerich úgy érezte, hogy az elnöknek hosszabb, inspirálóbb beszédre van szüksége, amely felkelti az emberek harci szellemét. Így hozták létre az ikonikus monológját, amelyet az elnök szerepébe bújva Bill Pullman, a film karaktereként pedig Thomas J. Whitmore mond el. A színész többször is gyakorolta ezt a jelenetet, amíg teljesen hiteles lett. A beszéd során elhangzó mondatok, mint például "Ma, ezen a napon, az emberiség harcolni fog túléléséért" örökre belevésődtek a filmrajongók emlékezetébe.
 
A helyszínek kiválasztása sem véletlenszerű volt: a film forgatása során több helyszínen is dolgoztak. A Los Angeles-i jeleneteket valójában Salt Lake City-ben vették fel, mivel a város jobban megfelelt a forgatási igényeknek. Emellett a film egyes jeleneteit a Vandenberg Légierő Bázison és az Edwards Légierő Bázison rögzítették.

A filmben szereplő karakterek névadása is érdekes történettel rendelkezik. Sok karaktert híres tudósokról és elismert sci-fi írókról neveztek el. Például a főszereplő, David Levinson karakterét David Copperfield, a híres illuzionista és Charles Dickens azonos című regényének főszereplője inspirálta. Emellett a Jeff Goldblum által alakított karakter, aki informatikai zseni, David karakteréhez hasonlóan Levinson névre hallgat, ami utalás a rendező saját nevére is.

A különleges effektek ekkoriban még nem számítottak annyire elterjedtek, mint manapság. A Függetlenség napja bemutatta az akkori kor technológiájának csúcspontját az effektek terén. A film elkészítéséhez több mint 500 vizuális effektet használtak fel, amelyek között szerepelt a híres Fehér Ház robbanása is. Emellett az óriási anyahajó létrehozásához egy 13 méter átmérőjű és 800 kilogrammos makettet is elkészítettek.


Az improvizációkról is ejtsünk néhány mondatot. A film rengeteg jelenetet tartalmaz, amelyek eredetileg nem szerepeltek a forgatókönyvben. Will Smith, aki a film egyik főszereplője volt, gyakran adta hozzá saját humorát és spontaneitását a karakteréhez. Egyik legismertebb improvizációja az volt, amikor az egyik űrlény után kiáltott: "Üdv a Földön!". Ez a mondat később a film egyik ikonikus idézetévé vált.

Természetesen a filmzene sem maradhat ki, mely fontos szerepet játszik a film atmoszférájának megteremtésében. Az eredeti zenét David Arnold komponálta, aki a film energikus és epikus hangzását teremtette meg a zenék által. Az ikonikus főcímdal, amelyet sokan azonosítanak magával a filmmel, az egyik legismertebb filmzene a sci-fi műfajban.

Összességében a Függetlenség napja óriási sikert aratott, és hatalmas hatással volt a későbbi sci-fi filmekre. Az elképesztő vizuális effektek és az akcióban gazdag történet nemcsak a nézők fantáziáját ragadta meg, hanem újabb generációkat is inspirált a filmkészítés terén.

A hatalmas sikerre való tekintettel továbbvitték a sztorit, erről is ejtsünk néhány szót: A film sikerére tekintettel 2016-ban megjelent egy folytatás, a Függetlenség napja: Feltámadás, amelyben újra szembekerülnek az emberek és az idegenekkel. Emellett egy televíziós sorozat is készült az univerzum bővítésére.

A film hatására számos teória és elmélet jelent meg az interneten és a közösségi médiában a földönkívüli élet létezéséről és a potenciális idegen inváziókról. A rajongók és kutatók aktívan keresik az utalásokat és jeleket, amelyek esetleg egy valós invázió előjelei lehetnének.

A film számos ikonikus jelenetet és idézetet adott a popkultúrának. Az emberek gyakran utalnak a filmre más alkotásokban, legyen az egy paródia, egy mém vagy egy utalás más filmekben vagy sorozatokban.

És végül ejtsünk néhány szót arról a fontos üzenetről, melyről tulajdonképpen az egész film szól: A Függetlenség napja nemcsak egy akciódús sci-fi film, hanem az emberi összetartás erejét és az emberi kitartást hangsúlyozza a valóban kritikus helyzetekben.

Plusz egy kis történelmi kitekintés, honnan is ered valójában a Függetlenség napja elnevezés?

Az Egyesült Államokban a Függetlenség napja az egyik legfontosabb nemzeti ünnep. Minden évben július 4-én tartják, és az amerikai függetlenség kikiáltásának emlékét idézi fel. Az ünnepnek hatalmas jelentősége van az amerikai történelemben és a nemzeti identitásban.

Története a 18. század elejére nyúlik vissza. Az Egyesült Államokat akkoriban Nagy-Britannia gyarmatai alkották, és az amerikaiak egyre inkább elégedetlenek lettek a brit uralommal és az őket ért igazságtalanságokkal. Az adóztatás és a brit politikai befolyás iránti ellenszenv növekedése végül a Függetlenségi Nyilatkozat elfogadásához vezetett. Július 4-én a Tizenhárom Gyarmat képviselői, köztük Thomas Jefferson, John Adams és Benjamin Franklin, elfogadták a Függetlenségi Nyilatkozatot. Ez a dokumentum hivatalosan kikiáltotta az Egyesült Államok függetlenségét Nagy-Britanniától, és megalapozta az amerikai forradalmat. Az ünnepeltek a nyilatkozat aláírását a filozófiai és politikai szabadság megtestesítőjeként tekintik, amely azóta is a nemzeti identitás egyik alappillére.

Itt pedig megnézhettek egy alternatív befejezést a filmre, kis jutalomként, ha eddig velünk tartottatok:

@thisweeksmovie The alternate ending to Independence Day is hilarious and might have been better than the original its not like anyone watches this movie for the drama anyway. - #independenceday #behindthescenes #willsmith #moviefacts #movietoker #filmtok Suspense, horror, piano and music box - takaya

Forrás: imdb.com, wikipedia.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás