promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A halál torkából Nyíregyházára vezetett a sztárbiciklis első útja, a Netflixnek dollármilliókat ért a sztori
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Világklasszis biciklizők vették be a szabolcsi vármegyeszékhelyet, innen indult ugyanis útjára a Tour de France-ra alapozó verseny, a Tour de Hongrie.

A versenyt kizárólag Magyarországon rendezik meg, az első esemény 1925-ben került megszervezésre, azóta összesen 44 futamot tartottak.

Először csak magyar versenyzők indulhattak rajta, 1929-ben azonban már külföldi induló is bemutatkozott a rajtvonalnál.

1928-ban és 1936-ban más kerékpáros rendezvények miatt elmaradt a hazai verseny, a második világháború után hektikusan került megszervezésre, az 1965-ös futam után 28 évig elmaradt a Tour de Hongrie, megrendezése utána is folyamatos akadályokba ütközött, de nem hagyták elkallódni a csodás verseny ötletét és folyamatosan dolgoztak azon, hogy régi fényében pompázzon.

Sok tulajdonosan volt ezalatt a hosszú idő alatt, a szervezés jogai folyamatosan gazdát cseréltek, míg végül 2015-től Eisenkrammer Károly vezetése alatt felvirágzott és az UCI Europe Tour része lett, 2023-tól pedig már a legfelső kategóriába, az UCI ProSeries státuszban foglal helyet.

És hogyan jön ide a Netflix? A hatalmas streaminszolgáltató egy exkluzív dokumentumfilm sorozatot készített az országúti bajnokokról, „Tour de France: a mezőny szívében” címmel, amely június 8-tól megtekinthető a platformon. 8 csapatot mutatnak be, mindannyian a 2022-es Tour de Francon indultak el. Kis hazánk már rögtön az első epizódban fontos szerepet kap, ugyanis az egyik kiemelt szereplo Fabio Jakobsen, aki egy majdnem tragikus végkimenetelű baleset után a magyar futamon melegít be a francia versenyre. A visszatérése remekül sikerül, a hajdúszoboszlói és a nyíregyházi mezőnyt is megnyerte. Ebben a részben pedig a központban a nyíregyházi győzelme áll.

A baleset, amelyből szerencsésen felépült, a 2020-as versenyen történt, amikor egy félresikerült előzésnél a versenyző felbukott, sérülései olyan súlyosak voltak, hogy mentőhelikopterrel szállították és életét csak egy 5 órás műtéttel tudták megmenteni, ami után egy ideig mesterséges kómában volt. Ezután Hollandiában lábadozott, ahol még több műtét várt rá, azonban végül győzedelmeskedett a szörnyű esemény felett. A balesetet okozó másik biciklist Dylan Groenewegent 9 hónapra felfüggesztették.

További érdekesség a verseny szervezésénél, hogy a városokat pályáztatják, hogy melyik évben ki legyen a rajt, vagy a célváros. Nyíregyháza már többször nyert a pályázaton és olajozottan működik az együttműködése a többi várossal is, azonban lankás vidékei miatt szükséges volt a verseny átszervezése, így az úgynevezett sprinter kerékpárosoknak szól főképp ez a verseny.

Fokozza a feszültséget, hogy a balesetben résztvevő két sztárbiciklis ezen a versenyen találkozott először újra és itt feszülhettek egymásnak ismét egy verseny keretein belül.

A szon.hu megszólaltatta Szilasi László verseyigazgatót, aki megerősítette, hogy a Netflix stábja elégedetten távozott a forgatásról és beváltak a városhoz és a versenyhez fűzött reményeik.

Forrás: wikipedia.hu

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás