promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Megdöbbentő űrkaját talált a NASA, elképzelhető, hogy földönkívüliek készítették a hatalmas édességet
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A NASA marsjárója, a Perserverance 2023. június 23-án készített egy fotót egy lehetséges meteoritról a vörös bolygón.

Pénteken (június 23-án) a Perseverance egy nagy, sötét követ fotózott le, amelynek közepén egy lyuk van. Az érdekes sziklát más, hasonló árnyalatú sziklák veszik körül, ami közös eredetre utal - ami talán túlmutat a Marson és még az sem elképzelhetetlen, hogy az égből hullott le.

A fánk alakú szikla "egy nagy meteorit lehet a kisebb darabok mellett"- közölték a kaliforniai Mountain View-ban található SETI (Földönkívüli Intelligencia Kutatása) Intézet képviselői a Twitteren keresztül hétfőn (június 26-án).

A Perseverance nyers képét Stuart Atkinson szúrta ki és dolgozta fel, aki szombaton (június 24-én) posztolt a lenyűgöző látványt nyújtó fánkszikláról.

Egy meteoritlelet a vörös bolygón nem lenne példa nélküli. A Perseverance például alig néhány héttel a 2021. februári landolása után szúrt ki egy potenciális meteoritot. 

A rover idősebb unokatestvére, a Curiosity pedig 2012 augusztusi földet érése óta számos űrsziklát fedezett fel a Marson, köztük idén februárban egy Cacao becenevű fémsziklát.

A Perseverance felfedezése egyébként nem az első süteményszerű szikla, amelyet egy marsjáró robot fedezett fel. 2014 januárjában a NASA Opportunity marsjárója egy kívül fehér, belül pedig piros színű követ pillantott meg, ami a missziócsapat tagjait arra késztette, hogy egy zselés fánkhoz hasonlítsák.

A Perseverance a Jezero nevű, 45 kilométer széles (28 mérföld) marsi krátert vizsgálja, amely évmilliárdokkal ezelőtt egy nagy tónak és egy folyó deltájának adott otthont. Az autó méretű rover ezt az ősi környezetet jellemzi, a régmúltbeli élet jeleit keresi, és több tucat mintát gyűjt a Földre való jövőbeli visszatérés céljából.

A nagy rover munkáját egy Ingenuity nevű apró helikopter segíti. Az Ingenuity a Perseverance-szel együtt utazott a Marsra, és gyorsan teljesítette az öt repülésből álló bemutató küldetést, amely megmutatta, hogy a légi kutatás lehetséges a vörös bolygón. 

A 4 font (1,8 kilogramm) súlyú helikopter most egy hosszabb küldetésen vesz részt, ahol útvonalakat és ígéretes tudományos célpontokat keres robotpartnerének, hogy tanulmányozhassa azokat. Az Ingenuity eddig 51 repülést hajtott végre a Marson, és összesen 11,7 kilométert (7,3 mérföldet) tett meg a Vörös Bolygó talaján.

Forrás: space.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás