promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Létezett zombihadsereg: hihetetlen története van a csatának, melyet halottak vívtak
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az I. világháború egyik ütközeténél sorsfordító dolog történt: első alkalommal vetettek be vegyi fegyvert, a hatás azonban még évtizedekkel később is megdöbbentette a világot.

Különös dolgok történtek a lengyelországi Osowieciben (ez egy erődszerű védelmi rendszer Lengyelország északi részén, amely Białystok közelében található) az első világháború alatt. 1915 júliusában a Német Császári Hadsereg támadást indított Osowieci erődje ellen, amelyet az orosz cár hadserege védett a keleti fronton. Ez az egyik legnehezebb harc volt az első világháborúban. A németek célja az erőd elvételével az orosz erődrendszer feltörése és a keleti front áttörése volt.

Eredetileg az orosz hadsereg építette a 19. század végén, az orosz-lengyel határ védelmére. Az erődrendszer része volt a világhírű erődöket magában foglaló Kovno-Karsztof vonalnak, amely védte Kelet-Poroszországot.

Az Osowieci erőd a németek számára stratégiailag fontos cél volt a keleti fronton, mivel az erőd védelmi pozíciói megakadályozták a német előrenyomulást és a támadók számára súlyos veszteségeket okoztak a harcok közben. Az erődöt körülvevő mocsaras terület és a folyók ártere jelentős akadályt jelentett a támadók előrenyomulása számára, és előnyt biztosított a védelmező orosz erőknek. Az erőd hideg éghajlati övezetben található, és a téli harcok idején is kiemelkedő szerepet játszott. Az alacsony hőmérséklet és a fagyott talaj megnehezítette a támadók előrehaladását és a lövészárkokba való behatolást.

Az Osowieci erődöt az orosz hadmérnökök által kifejlesztett modern erődépítészet elvei alapján tervezték és építették. Az erőd masszív falakkal, lövészárkokkal és más védelmi struktúrákkal rendelkezett, például elektromos kerítésel, melyek megnehezítették a támadóknak az erőd falainak megmászását vagy áttörését. 

A csata különlegességét azonban egy egészen érdekes adalék adja: A németek a támadás során jelentős mennyiségű klórgázt vetettek be az erőd ellen. Ez volt az első dokumentált eset, amikor kémiai fegyvereket alkalmaztak az első világháborúban. A klórgáz komoly emberi veszteségeket és pusztítást okozott.

A klózgáz szem, tüdő, bőr és légzési irrtációt okoz, végső soron pedig halált. Ezért is lephette meg a támadó német katonákat, hogy a bevetett fegyver ellenére az oroszok teljes létszámban vonultak fel ellenük. Szörnyű állapotban voltak, a hadoklás szélén, innen is a zombihadsereg elnevezés. A németek megrettentek a teljesen váratlan látványtól és elmenekültek, így a végül akár az életük árán is, de megvédték az erődöt.

Nem ez volt azonban az egyetlen különleges fegyver, amelynek a használatát el kellett szenvedniük: a németek különleges fegyvert is bevetettek, az úgynevezett "Osowieci-foszfort". Ez egy különleges foszfor-alapú lőszertípus volt, amely súlyos tűzeseteket okozott az erődben és jelentős emberi veszteséggel járt az oroszok részéről.

Bár az osowieciak sikeresen visszaverték a német támadást, az erőd később ismét német kézre került. Azonban a várvédők hősiessége híressé vált, és az erőd a lengyel hadtörténelem egyik jelképévé vált.

Az Osowieci erődöt a harcok során szerzett halálos hírnévvel azonosítják. A németek az erőd védelmét a "Halál erődjének" nevezték, míg az oroszok az erőddel szembeni támadást a "Halálcsatornának" hívták. Az erőd védelmezői, akik között sok volt a lengyel és a balti orosz, rendkívül elhivatottak voltak a csatában. A nehézségek ellenére ragaszkodtak az erőd védelméhez és keményen küzdöttek a támadók ellen. Az erődnél történt események után többen elismerést kaptak a hősies cselekedeteikért.

Az oroszok közül több katona díjazásban részesült, köztük Aleksandr Burmakov, aki a klórgáz támadás közben is folytatta a harcot.

A történtek kihatással voltak a későbbi háborús technikákra és taktikákra. A klórgáz használata és az erőd kemény ellenállása fontos tanulságokat nyújtott mindkét oldalnak a harci stratégiák fejlesztéséhez.

Az Osowieci erőd története és a harcokhoz kapcsolódó hősiesség a lengyel és az orosz kultúrában is mély nyomot hagyott. Az erőd emlékezetes szimbólum lett a küzdelemről és az elszántságról mind a két nemzet számára.

Az Osowieci erőd ma múzeumként szolgál, amely a látogatóknak betekintést nyújt az ott történt eseményekbe és az erőd történetébe. A múzeum bemutatja az erőd eredeti szerkezetét, fegyvereit és emléktárgyait, valamint interaktív kiállításokat tart az ott harcoló katonák hősiességéről.

Forrás: buzzerilla.com

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás