promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A Kanadát pusztító katasztrófa hamarosan Európát is eléri
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az Atlanti-óceánon valósággal átszáguldhat az újabb kanadai katasztrófa látlelete. 

Májusban már egyszer veszélyeztette Európa, közvetlenül pedig az Egyesült Királyság légterét a kanadai erdőtüzek végterméke, a magasan a légkörbe jutott és szétterült füst. Az erdő-, és futótüzek első hullámát végül az elmúlt hónap második felében sikerült megfékeznie az észak-amerikai ország tűzoltóinak és katasztrófavédőinek. A szakemberek megfeszített munkával oldották fel a veszélyhelyzetet, és óvtak meg rengeteg őshonos telepítésű fenyvest és lombhullató-erdőt a teljes pusztulástól. A becslések szerint körülbelül 800 ezer hektárnyi zöldterület is a tüzek martalékává válhatott, a beazonosított tüzes gócpontok számát pedig százasnál is nagyobb nagyságrendűre teszik a szakértők. Több kanadai nagyvárosban is káros volt a szabad levegőn tartózkodni, Edmontonban négyszeres volt a káros anyag tartalom. 

Sőt, a festői és változatos Alberta tartományban több tízezer embert kellett kitelepíteni a fenyegető tűzvész miatt. Szerencsére végül a lakott területek többségét sikerült megóvni, és teljesen beszüntetni a lángokat. Nagy-Britannia javarészt narancssárgás árnyalatú napkeltékkel és napnyugtákkal megúszta a fenyegető füstöt.

Mi több, még Magyarországon is érzékelhető volt a sejtelmes fátylú, homályos derengésű égbolt, főleg május utolsó napjaiban. 

A legújabb hírek szerint azonban korai volt az öröm: ismét minimum 5-10 kritikus helyen égnek az erdők, és szinte biztos, hogy ezen a héten a természet nem fog besegíteni komolyabb mértékű esőztetéssel. Ismét majdnem húszezer embert költöztettek már el otthonából, jelenleg 50 négyzetkilométernyi terület ég vagy parázslik. Ráadásul most nem középső zónák lángolnak Kanadában, hanem az ország Atlanti-óceáni partvidékére vár pusztulás. Ez az esemény pedig már sokkal nagyobb eséllyel jelenthet kockázatot Európa levegőtisztaságára is, feltéve, ha a tüzek száma és súlyossága újfent eléri-e a kritikus szintet. A szakportálok szerint várható, hogy a tűz elharapózása esetén annak globális hatásai lehetnek.

Ekkora a kanadai tűzvész:

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás