promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A szüleim tönkre akarják tenni az életemet, hogyan álljak ki magamért? - A tanácsadó válaszol
Borítókép:  Profimedia/Illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A pályaválasztás minden fiatal életében az egyik legnagyobb döntés. Mit tehetünk akkor, ha a szüleink más pályára szánnak, mint amire mi vágyunk? Erre adunk most tanácsot.

Sziasztok!
Tizennyolc éves leszek és utolsó éves jövőre a gimiben. A szüleim mindenáron szeretnék, ha egyetemre mennék tovább diplomát szerezni. A gondom az, hogy semerre nem vagyok ezen a téren terelve, mert ők annyit mondanak, hogy mindegy mit, csak papírom legyen. De nekem fogalmam sincs, mit szeretnék. Illetve olyan munkát, amihez kell egyetemi vagy főiskolai végzettség. De még nem is ez a legnagyobb probléma, hanem hogy nekem pontosan megvan mi a vágyott szakma és erről a szüleim hallani sem akarnak. Mindig kreatív gyerek voltam, mindig szerettem rajzolni, festeni, de anyuék ezzel úgy voltak, hogy elvan a gyerek ha játszik, hobbinak jó, de ne ebből éljek meg. Nagyon megtetszett a manikűr-pedikűr-műköröm építés, de leginkább a kézi része a szakmának. Otthon van kis kezdő műköröm készletem, amihez néha a zsebpénzemből veszek pár új dolgot, hogy minél többet tudjak alkotni. 3 barátnőmnek csinálom már a körmét és amellett, hogy nagyon büszke vagyok arra, miket kreatívkodok, még tartósak is a "munkáim", akár 6 hétig is fentmaradnak. Tudom, hogy ez most egy telített szakma, de azt is tudom, hogy rengeteg a kontár körmös és a jó szakemberek nagyon jól keresnek ebben a szakmában. Én nem akarok több évet tanulni olyan dologért, ami nem tesz boldoggá. Azt akarom csinálni, amit szeretek és értek. Szeretnék megerősítést kérni, hogyan állhatnék ki magam mellett a szüleim előtt.

Kedves Levélíró!

Először is gratulálok a bátorságodhoz, hogy írtál nekünk. Nem vagy egyszerű helyzetben és valószínűleg igen kilátástalannak látod a szituációt.

Alpvetően a legtöbb szülő motivációja az, hogy a gyermekének jobb élete lenne, mint neki. Sajnos sokan ezt még (a régi idők berögződésének köszönhetően) csak úgy tudják elképzelni, ha a csemete diplomát szerez és lesz egy "rendes, tisztességes állása".

Azonban mindenképpen tudatosítsd magadban, hogy ez a te életed, te választod ki a szakmádat, hiszen te fogsz benne dolgozni nap mint nap. Lehetséges, hogy az elején nagy port kavar majd a döntésed, de minden vihar elcsitul egyszer. Azt javasolnám, hogy készülj egy kisebb prezentációval a szüleidnek. Fotózd le a munkáidat, mutasd meg, hogy mennyire kreatív vagy. Ha esetleg van ismerősöd, aki a szakmában dolgozik, akkor kérd meg, hogy meséljen kicsit róla nekik, nyugtassa meg őket, hogy nem lesznek megélhetési problémáid. Mutathatsz nekik egy árlistát is, különböző szalonokból is, hogy lássák hozzávetőlegesen mennyit kereshetsz ezzel.

Ami szintén nyugtatólag hathat rájuk, ha megmutatod, mennyi betöltetlen pozíció van az általad választott szakmába, hiszen az is aggaszthatja őket (amit te is írtál), hogy telített a piac. Azonban egy jó szakember mindig el tud helyezkedni, bármilyen munkát is válasszon.

Amennyiben ezeket megfogadod és összeszedetten, érvekkel felszerelve felnőttként ülsz le velük beszélni, akkor nem marad el az eredmény.

Az is lehet, hogy alkut ajánlanak: végezz el egy egyetemet, hiszen a tudás soha nem veszik el és utána, mivel még fiatal vagy, belekezdhetsz az álmaid megvalósításába. Ezt neked kell átgondolni, hogy szeretnél-e még tanulni valamit, ami talán hasznos, de lehet, hogy sosem dolgozol majd benne. Azonban így mindkét fél akarata kompromisszumosan érvényesülhetne.

Remélem sikerül megbeszélnetek ezt és a lehető legjobb döntés születik, hogy gondtalanul meg valósíthasd az álmaidat.

Ha neked is van bármilyen problémád, vagy elakadásod és tanácsot szeretnél kérnii, vagy csak örülnél, ha valaki meghallgatna, akkor írj nekünk az info@promotions.hu címre.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás