promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Veszélyes küldetésbe kezdett Kína, világméretű katasztrófától tartanak az emberek
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Az emberiség továbbra is képtelen leszokni arról, hogy a határait feszegesse.

A kínai kormány engedélyével egy tudósok és mérnökökből álló csapat arra tette fel a szakértelmét, hogy minden korábbinál mélyebb fúrást végezhessenek el az ázsiai ország történetében. Sőt, a valaha volt második legmélyebbre akarnak jutni, mert nem az egykori szovjet expedíció rekordjának megdöntése az elsődleges szándékuk. Ugyanis míg az oroszok 1970-ben 11 034 méterig jutottak el, addig a kínai brigád csak 10 kilométerre akar lejutni a fúrásával. Persze ez a szám sem lesz hétköznapi, ha valóban sikerül az akció, és minden a tervek szerint alakul majd. 

A csapat reméli, hogy sikeres teljesítés esetén kereken tíz kőzetrétegen fognak áttörni, mielőtt elérik a kréta rendszerként azonosított szektort, amely nem kevesebb, mint 145 millió éves létre tekint vissza a becslések szerint. Ezek a krétakori ásványi leletek akár segíthetnek a földtörténet megismerésében, illetve a korabeli geológiai események (földrengések, vulkánkitörések) értelmezésében is. Persze, ha sikerül a 10 ezer méteres mélységből felhozni őket. 

A várakozás szerint a gránit is bazalt rétegek a korábbi kutatások alapján önmagukban nem lesznek olyan szilárdak és szárazak, mint azt egykoron feltételezték.

Ez pedig egy lassú és türelmes fúrási procedúrával akár még garantálhatja is a sikert. A további szakértők, és a helyi közvélemény is izgalommal tekint a műveletek elé, ugyanis mindig rejtélyes, hogy a Föld egyes területein valójában milyen rétegek rendszere várja majd a fúrókat. Az biztosnak tűnik, hogy tekintélyes magmakőzettel kell majd megküzdeniük az illetékeseknek. Bár igyekeztek olyan területet kiválasztani, ahol a lemeztektonika nem zavarhat be. 

A félősöknek viszont van egy jó hírünk, nem kell súlyos katasztrófától tartaniuk, ugyanis az áhított és mesebelinek ható földköpeny még mindig nagyon mélyen van a mai technológiával. A becslések szerint az minimum 30-40 kilométer mélységben leledzik. Sőt, a friss feltevések szerint egy-egy komolyabb méretű hegylánc alatt a földkéreg akár 100 kilométeres mélységet is elérheti lemeztektonikai gyűrődés lefelé ható iránya miatt. Tehát továbbra is alaptalan a félelmünk, hogy elérjük a pokol kapuit a mélyfúrásokkal.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás