promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Égető történelmi rejtély, hogy mi történt Szent István trónra kiszemelt fiával
Borítókép:  Profimedia (illusztráció)
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A magyarok történetének egyik legrejtélyesebb esete a trónörökös halála. 

Az Árpád-ház sorsa gyakorlatilag már az első évszázadában megpecsételődött, bár még egészen sokáig, 1301-ig fennmaradt, mint a Magyar Királyság uralkodócsaládja. Szent István örökségének nehéz terhe nagyon hamar rányomta bélyegét a jövendőre, ugyanis a keresztény államunk alapítója nagyon nehéz helyzetbe került már a regnálása alatt is. Arról ugyan ellentmondanak az információk, hogy egészen pontosan hány gyermeke is született, de az történelmi tény, hogy nem egyik gyermeke vette át tőle a koronát. Gizella királyné két fiúnak adott életet a házasságuk során. Ottónak és Imrének. Utóbbit szemelte ki István a méltó örökösének. 

Ottó nagyon fiatalon, még gyerekként elhalálozott, azonban Imrének kalandos élet jutott. A herceget nem más nevelte, mint a Magyar Királyság később szentté avatott püspöke, Szent Gellért. A pap rengeteget adott az ifjú trónörökösnek, korának leginkább kitanított gyermeke volt. Imrét a művészet, a kultúra, a vallás egyaránt hatalmába kerítette, azonban az útja egyenesen volt kijelölve számára. Az egyházi neveltetése ellenére Imre mégis kiváló lovag lett.

A források szerint már huszonévesen megkapta apjától tulajdonképpen az ország egyharmadának irányítását, miközben ő lett a király testőrségének feje is. 

Utóbbi címet ráadásul úgy sikerült elérni, hogy annak tagjai még csak nem is magyarok voltak (a belpolitikai szervezkedések elkerüléséért), hanem a rusz fejedelemségekből idehívott zsoldos, de hű lovagok. Mégsem a lovagoskodás vagy a leegyszerűsítve testőri munka lett Imre végzete. Mint említettük, a királyi tró várományosa hatalmas, országnyi területet kapott már idejekorán édesapjától. Attól az egykori Vajktól, aki a vérvonal megszilárdítása érdekében még az élete során szeretett volna lemondani a királyi pozíciójáról. Azonban erre végül nem kerülhetett sor, mert Imre tragikus körülmények között meghalt. 

Az úgymond hivatalos történelmi álláspont szerint az uralma alá tartozó Bihar vármegyei Igfa erdejében vadászott, ahol a csapatára egy feldühödött vadkan támadott. Imre herceg életét vesztette, mégpedig az Úr 1031. esztendejének szeptember 2. napján alig 24 évesen. Halála után jóval, 1083-ban szentté avatták, hazánkban az ötödik személyként. Utódja nem született, a feljegyzések szerint szüzességi fogadalmat tett. Ennek persze ellent mondanak családja és felmenői törekvései. Más információk szerint egyébként nem is vadászbaleset áldozata lett, hanem a "Vadkan" névre hallgató besenyő nemzetségfő vagy törzsfőnök okozta egy csatában Imre végzetét. 

 

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás