promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Hátborzongató: Szent István maga határozta meg a halála napját, erre utalnak a krónikák
Borítókép:  Illusztráció / Profimedia
Zene, Film & Kultúra
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A magyar történelem talán legismertebb királya 1038. augusztus 15-én hunyt el, halálának körülményeiről azonban meglepően kevés szó esik. 

I. István, másnéven Szent István király életéről és meghatározó tetteiről sokat hallottunk már, nemzeti történelmünk egyik legkiemelkedőbb alakja. Az utolsó magyar fejedelem, az első királyunk, a keresztény magyar állam megteremtője és államalapítója. A haláláról azonban keveset beszélnek, a tankönyvek sem domborítják ki ezt a kérdéskört igazán. Most azonban utánajártunk, mit lehet tudni a legendás király utolsó napjairól.

István 975 környékén született, Géza fejedelem és Sarolt fejedelemasszony fiaként jött világra. Az előbb felsoroltak mellett rengeteg érdem fűződik a nevéhez, többek között megalkotta az első törvénykönyveinket és megszervezte a magyar egyházat is, amiért I. László király VII. Gergely pápa közreműködésével 1083. augusztus 20-án szentté avatta. Köztudott információ, hogy eredetileg a Vajk nevet kapta, majd a huszas évei derekán keresztelték az első keresztény vértanú, István nevére. 

István erős magyar államot épített fel, és meg is tudta védeni annak a függetlenségét a német alávetési kísérletekkel szemben. Fiainak tragikus történetét is ismerhetik a magyar történelem szerelmesei: Ottó fia kiskorában elhunyt, Imre herceg pedig vadászbalesetben veszítette életét 1031-ben. Szent István 997-től egészen halála napjáig, 1038. augusztus 15-éig uralkodott, 1000. december 25-től királyként. De vajon mit érdemes tudni életének rejtélyes utolsó napjairól?

Mivel kb. ezer éve élt István, a mai napig a történelem ködös múltjába vesznek egyes információk és részletek. Például azt sem tudjuk, hány éves korában hunyt el, mivel a születését 969 és 980 közé saccolják. Ezek alapján feltehetően legalább 58, legfeljebb 69 éves volt, mikor életét veszítette. A leletek alapján úgy tudjuk, életének utolsó éveiben beteges lett, lefogyott, és hosszan tartó gyöngeség lett rajta úrrá. Bár gyilkossági kísérletekkel  is szembe kellett néznie, a legenda úgy tartja, hogy ő maga határozta meg a halálának napját.

István egyre gyengült, viszont rohamosan közeledett augusztus 15-e, Mária mennybemenetelének ünnepe. Úgy tudni, István rengeteget imádkozott és könyörgött azért, hogy aznap lehessen földi életének az utolsó napja. Az imái meghallgatásra találtak, hiszen papok és püspökök jelenlétében vette fel az utolsó kenetet, és hunyt el 1038. augusztus 15-én. Holttestét a fehérvári bazilikába vitték és temették el egy királyhoz méltó szarkofágban. Az egyik legjelentősebb magyar nemzeti és katolikus ereklyénk a Szent Jobb, amely valószínűleg István király természetes úton mumifikálódott jobb keze, megtekinthető Budapesten, a Szent István Bazilikában.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás