promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tovább dagad a Gálvölgyi-botrány: kirúgják a mentésirányítót, aki nem küldte időben a mentőt?
Borítókép:  rtl.hu
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Lezárult a vizsgálat Gálvölgyi János ügyében.

Az Országos Mentőszolgálat vizsgálatot indított, miután a szerda délelőtt rosszullett Gálvölgyi Jánoshoz még több, mint egy órával később sem érkezett ki a mentő. A színművészt légzésproblémákkal vitték kórházba a családtagjai, és azonnal az intenzív osztályra került. Az eset mélységesen felháborította az embereket, az OMSZ rögtön vizsgálatot indított, hogy kiderítsék, mi történt.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője pénteken közölte, hogy a minden részletre kiterjedő vizsgálat során elemezték a telefonbeszélgetések hanganyagait, a számítógépes rendszerekben rögzített egyéb adatokat, a szabad mentőkapacitást és meghallgatták az érintett mentődolgozókat is.

A vizsgálat megállapította, hogy a segélyhívást fogadó mentésirányító rosszul döntött,

amikor a bejelentőtől kapott információk alapján az esetet nem az életveszélyes kategóriába sorolta, ennek következtében nem történt meg a rendelkezésre álló és riasztható rohamkocsi azonnali kiküldése.

Pedig a nehézlégzés már önmagában is egy olyan riasztó tünet, ami magában hordozhatja az életveszély lehetőségét, Gálvölgyi János esetében pedig nem is lehetett ezt kizárni még a hozzátartozója visszahívása során feltett, tájékozódó kérdésekkel sem.

Az Országos Mentőszolgálat hozzátette, hogy ugyan a közvetlen életveszély nem volt egyértelműen megállapítható az elhangzott tünetek alapján, de kétséges esetben a betegbiztonság érdekében mindig a súlyosabb lehetőséget kell irányadónak tekinteni. A fentieket alátámasztja az is, hogy Gálvölgyi János állapota a későbbiekben tovább romlott és jelenleg is intenzív osztályos kezelésre szorul.

Ezek után joggal merülhet fel a kérdés, vajon kirúgás vár-e a mentésirányítóra? Ezzel kapcsolatban az OMSZ azt közölte, hogy

„a felelősség megállapítása elmarasztalást von maga után, a mentésirányítók munkájának szakmai támogatását pedig tovább erősítik”.

Gálvölgyi János állapota továbbra is stabil.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás