promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tik-Tak TikTok, ütött a közösségi média utolsó órája?
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A fiatalok által imádott közösségi média oldal háborús színtérré változott, ahol Amerika és a nyugati világ Kínának feszül.

A közösségi médiát sokan az elmúlt évtizedek legnagyobb találmányának tartják, bár többen inkább a veszélyeire és vélt társadalomromboló hatására szeretik felhívni míg mások szerint ez az egész magától az ördögtől való és tűzzel-vassal kellene fellépni ellene. Az igazság persze most is valahol félúton lehet a szélsőséges álláspontok között. Egy dolog biztos, alapjaiban változtatta meg a világot és az emberek gondolkodásmódját.

A közösségi médián belül is a két legnagyobb sztár, a fiatalok által imádott Instagram és TikTok. Százmilliók használják ezt a két platformot naponta és rengetegen már el sem tudják képzelni az életüket nélkülük. Itt élnek szociális életet, innen merítenek ihletet az öltözködésükhöz és persze közös programjaikat is ezeken keresztül szervezik. Rengeteg pozitívuma van ezeknek az oldalaknak, ha okosan használjuk őket és nem válunk függővé tőlük, illetve, ha képesek vagyunk szelektálni a rengeteg ránk zúduló információ közül.

A fiatalok közösségi média függősége eddig is sok vitát szült, most azonban jóval nagyobb a gond, a rövid videók megosztására alkalmas TikTok ugyanis valóságos közellenséggé vált a nyugati világ kormányai számára. Ennek az oka nagyon is egyszerű és kézenfekvő. Bár sokan nem is sejtik, a népszerű alkalmazás a kínai ByteDance tulajdonában van és egyre többen tartanak attól, hogy a program segítségével a hatalmas távolkeleti ország kémkedhet a felhasználók után, illetve könnyen kényes információkhoz juthat. A kínai törvények értelmében ugyanis a TikToknak működése során együtt kell működnie a kínai hírszerző ügynökségekkel.

A kérdést annyira komolyan veszik, hogy a kémkedés megakadályozása okán egyre több ország vezet be komoly tiltásokat a TikTok kapcsán. Az USA esetében például az államok jelentős részében már tiltólistán van a videómegosztó platform használata a kormányzati készülékeken és az Euronews híradása szerint hasonló a helyzet Európában is. A belga kormány már március közepén megtiltotta munkatársai számára a TikTok használatát vállalati eszközeiken és a mobileszköz-szolgáltatásába bevont személyes eszközökön egyaránt. Hasonló döntésre készül Hollandia is, míg az európai uniós intézmények a hónap elején döntöttek arról, hogy március 20-tól tilos a TikTok használata, illetve telepítése a dolgozók elektronikus eszközeire, köztük mobiltelefonokra, táblagépekre vagy laptopokra. Ráadásul arra is felszólították a munkatársakat, hogy még magánhasználatban lévő személyes eszközeikről is távolítsák el az alkalmazást.

Ezek után erősen kérdésessé vált a platform jövője, bár a fiatalok számára hatalmas csapást jelentene, ha le kellene mondaniuk kedvenc programjukról. A kormányok számára nagyon nagy a dilemma, azonban a nemzetbiztonsági kockázatok nyilvánvalóan nagyobb súllyal esnek a latba, mint egy kis népszerűségvesztés.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás