promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Új jelzőlámpát kell megszoknunk hamarosan, nagy változás közeledik a közlekedésben
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

Az önvezető autók rohamos terjedése kényszeríti ki.

A közlekedési lámpák ma már szervesen hozzátartoznak a zsúfoltabb utakhoz, el sem képzelhető, hogyan tudnánk boldogulni nélkülük. A piros, sárga (hivatalosan: borostyán) és zöld színek egyértelmű jelzéssel szolgálnak a járművezetők számára, nem kell diploma a megértésükhöz.

A közlekedési lámpák története a 19. századi Angliába nyúlik vissza, 1868-ban Londonban helyezték az elsőt forgalomba, hogy kiváltsák vele a Westminster-palota előtt posztoló rendőrt. Az eszköz modern formája 1912-ben alakult ki az amerikai Salt Lake City városában.

Azóta nem sokat változott, most viszont úgy tűnik, hogy hamarosan valami újat kell megszoknunk vele kapcsolatban. A kutatók az önvezető autók rohamos terjedése miatt máris azon gondolkodnak, hogy az említett piros, borostyán és zöld színek mellé egy negyedik színt is be kellene vezetni a lámpáknál.

Az amerikai North Carolina State University szakemberei a fehéret javasolják, amely azt jelezné egy-egy csomópontban, hogy ott az autonóm, önvezető járművek intelligensen kezelik a forgalmat, vagyis nem a lámpák szabályos váltakozására kell számítani.

Ez a gyakorlatban úgy nézne ki, hogy ha túlságosan hosszúra nyúlna a sor, akkor az önvezető autók átváltásra kényszeríthetnék a lámpákat, hogy a forgalom ne álljon indokolatlanul hosszú ideig. A mai helyzetben a sofőröknek ki kell várniuk, mire letelik az előre beprogramozott idő, és a lámpa zöldre vált.

Az önvezető járműveknek a fehér lámpára nincs szükségük, hiszen azok vezeték nélkül kommunikálnak egymással, vagyis a tervezett kiegészítő jelzés tényleg csak azoknak a „maradiaknak” szólna, akik még maguk vezetik az autóikat.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás