promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
A magyarok állandóan panaszkodnak – de miért olyan jó siránkozni?
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

A magyar nyelv hihetetlenül sok szinonimát ismer a panaszkodásra. Mi magyarok imádunk siránkozni, elégedetlenkedni, méltatlankodni, azaz ráborítani ismerőseinkre a gondjainkat.

Magyarországon a panasz meghatározó motívuma az emberi viselkedésnek és kapcsolatoknak, majdnem olyan általános, mint egy mosoly vagy a hazugság.

Na de menjünk bele kicsit mélyebben:

1. Kommunikáció

Igaz, hogy sokféle jelzőt használunk a panaszkodásra, de ettől függetlenül ez egy általános viselkedési forma, hiszen lássuk be, ki az, aki elégedett?

2. Személyes vonás

Az emberek bármi miatt képesek panaszkodni, politika, karrier, magánélet, időjárás, sorban állás. Minden embernek van egy panaszküszöbe, akkor kezd áradozni az élet sötét oldaláról, amikor eléri ezt küszöböt.

3. Játszma

Sokszor a panasz csak egy eszköz arra, hogy szerepeljünk és kicsikarjuk mások empátiáját és figyelmét.

4. Kényszer

Amikor megismétlünk egy gondolatot, akkor a neuronjaink között olyan kapcsolatok, „összekötő hidak” épülnek ki és rögzülnek, amelyek segítik az adott információ adott irányba történő tovább áramlását. Ez annak érdekében történik, hogy legközelebb egy hasonló gondolatnál az információ gyorsabban, könnyebben jusson célba.

5. Méreg

Tudományosan bizonyított, hogy a panaszkodás a hippokampusz zsugorodását okozza, ez a terület fele az agyban a problémamegoldásban és más kognitív funkciókban. Továbbá kortizolt termelünk a siránkozással, ami szintén csapdába ejt minket, hiszen ez a szervezet stresszhormonja.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás