promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
 2perc tudomány: Hihetetlenül egyszerű trükk ahhoz, hogy sikeresen lásd el feladataidat
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Mi a különbség és melyiket végezzük el elsőként? Azt, ami fontos vagy azt, ami sürgős? Örök dilemma, pedig nagyon komoly hatása van, ha rosszul döntünk.

Az a jellemző, hogy több feladatunk van, mint amit el tudunk végezni időben, ezért nagyon fontos a priorizálás.

Tudományos vizsgálatok alapján ki lehet jelenteni, hogy a sürgős feladatokat végezzük el a fontos teendők előtt. Ez bizony tudományos néven a „sürgősség csapdája”.

Amikor tele van a fiókunk emailekkel sokszor nem jut idő a fontos, nagy eredményt hozó feladatokra, mert nem bírjuk el a sürgősség nyomását, és inkább arra szánjuk az időnket.

Eisenhower elnök a problémákat kétféle szempontból osztályozta, a sürgősség és a fontosság szempontjából. Segíthet nekünk ez a mátrix abban, hogy a feladatokat osztályozzuk két szempont szerint. A mátrix további mezői arra adnak választ, hogy hogyan kezeljük az adott feladattípust.

Forrás: Eisenhower-mátrix

Ahhoz, hogy hatékonyabbak legyünk érdemes az alábbi szabályokat betartani:

-Naponta 2 órát csak a fontos feladatokra szánjunk. Mind lelkileg, mind hatékonyság szempontjából előrébb visz minket ez a technika. Ha kizökkenünk minden email érkezésénél a munkánkból, energiát és időt veszítünk.

- Legyen a napunkban egy időszak, amikor email-eket és üzeneteket válaszolunk meg.

-A fontos feladataink mellé tegyünk határidőket, így nem fog minket folyamatosan nyomasztani és átláthatóbb a teljesítés.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás