promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Tolvajok fellegvára: a világon ezen a téren lopnak a legtöbbet a zsebesek, ahány ember annyi bűncselekmény
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Nehéz elképzelni, hogy a világ egyik legelismertebb vallási vezetőjének, Ferenc pápának az otthona egyben a bűncselekmények melegágya is. De a bűnözési statisztika a Vatikánban enyhén szólva megdöbbentő. 

A közelmúltban mért adatok szerint minden 1 vagy 1.5 emberre jut egy bűncselekmény. Ez a szám felfoghatatlan.

Hogyan lett Vatikánváros a világ egyik legnagyobb bűnözéssel rendelkező városa?

Először is, Vatikánváros a legkisebb ország, mind méret, mind népesség szerint a világon. Nos, ez egy kicsit játék a számokkal is. A terület körülbelül 1,000 embernek ad otthont egy 2019-es becslés szerint. Lakóinak túlnyomó többsége a katolikus egyházhoz kapcsolódó papok és apácák. Ezek alapján okkal hihetnénk, hogy nagyon biztonságos helynek kell lennie, de ehhez az egyenlethez adjuk hozzá azt a 18 millió embert, akik évente odautaznak, hogy olyan fontos vallási helyeket látogassanak meg, mint a Szent Péter-bazilika vagy a Sixtus-kápolna.

Vatikánváros népszerűsége a turisták körében is vonzza a bűnözői szándékot.

Valójában sok bűncselekmény lopáshoz kapcsolódik. A Szent Péter téri tömeg egy zsebtolvaj álma. A bolti lopás, még a vatikánvárosi lakosok körében is gyakori bűncselekmény. És a legfurcsább, hogy a bejelentett bűncselekmények közül megdöbbentő, hogy 90%-ban nem is indul nyomozás.

Vatikánvárosnak megvannak a maga különálló rendőri szervezetei és igazságszolgáltatási rendszere. Lakosság fő katonai erejét a Pápai Svájci Gárda Hadtest alkotja. A Svájci Gárda elsősorban a pápa biztonságáról gondoskodik, sorait 18 és 30 év közötti svájci római katolikus férfiak alkotják, akiket besoroznak a szolgálatba. De van még a Vatikánvárosi Csendőrség, ők a közlekedési problémákat kezelik.

Elvileg Vatikánvárosnak csak egy börtöne van, és ezt csak a foglyok fogva tartására használják a tárgyalásuk előtt.

Minden tárgyalást bírák folytatnak le, nem pedig esküdtszék. Igazságszolgáltatási ágának három szintje van. Először a vádlott jelenik meg az eljáró bíró előtt, majd fellebbezhet a Tribunale-hoz, majd annak Legfelsőbb Fellebbviteli Bíróságához.

Vatikánvárosnak és Olaszországnak külön szerződése van jogi ügyek tekintetében, van, hogy néhány ügyet átadnak az olasz hatóságoknak, köztük a Szent Péter téren elkövetett bűncselekményeket.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás