Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Halálos betegséget okozhat, ha korán fekszel le és többet alszol 8 óránál

Halálos betegséget okozhat, ha korán fekszel le és többet alszol 8 óránál

Színes

Halálos betegséget okozhat, ha korán fekszel le és többet alszol 8 óránál

Színes

Biro Klara 21:41

Ki korán kel aranyat lel? Vagy inkább, aki korán fekszik? A jó és minőségi alvás elengedhetetlen az egészségünk számára, azonban ezzel nem mindenki ért egyet.

Testünk, lelkünk alvás közben regenerálódik, agyunk pedig méregteleníti a nap folyamán megélt eseményeket.  jó éjszakai alvás több okból is fontos. A jó alvás segít a mentális egészségünk megőrzésében és segít elkerülni a szívbetegséget és a cukorbetegséget. Azonban egy újfajta tanulmány ijesztő eredményekre jutott.

Egy kutatás meglehetősen meglepő kapcsolatot talált az alvási szokások és a demencia kockázata között. Egy új kutatás azt vizsgálja, hogy az emberek fekvési és az ágyban töltött ideje növelheti a demencia kialakulásának esélyét.

Még azoknál is, akiknél nem alakult ki demencia, a hosszú alvási idő és korai fekvés erős kognitív hanyatlást idézett elő, főleg a 60–74 év közötti férfiak körében. A kutatók a demencia lehetséges kockázati tényezőjeként javasolják vizsgálni a hosszú alvási időt és a korai fekvést idősebb felnőtteknél.

Kínában él a világ legnagyobb neurodegeneratív betegségben, demenciában szenvedő népessége. Az idősebb felnőttek legalább 6%-a, vagyis minden 20. 60 év feletti ember demenciás, ezért Kína megfelelő helye az alváskutatásnak.

A demencia kockázata 69%-kal nagyobb a 8 óránál hosszabb ideig alvó egyéneknél, szemben a 7-8 órával. A kockázat kétszer akkora volt azoknál, akik este 9 óra előtt aludtak, szemben a 22:00-val. vagy későbbi fekvőkkel.

Borítókép: Profimedia- illusztráció

Legolvasottabb hírek

Legújabb galéria