Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Azt hiszed egészséges, közben pedig nagyon káros - íme az igazság az extrudált kenyérről

Azt hiszed egészséges, közben pedig nagyon káros - íme az igazság az extrudált kenyérről

Gasztro & Tourism

Azt hiszed egészséges, közben pedig nagyon káros - íme az igazság az extrudált kenyérről

Gasztro & Tourism

Biro Klara 08:38

Ha diéta akkor teljes kiőrlésű és extrudált kenyér. Ezt sugallják a reklámok, az internet és a dietetikusok többsége. De vajon helyesen tesszük-e? Az extrudált termékeket leginkább a péksütemények kiváltására fogyasztjuk.

Az extrudálás egy olyan élelmiszeripari eljárás, amelynek során különböző nyers élelmiszereket, mint például gabonák, húsfélék, stb. félfolyékony masszává alakítanak, majd a masszát átpréselik egy szűk nyíláson. Így a felgőzölt vagy felforralt alapanyagokat a gyártás során ízesítik, és egy tökéletesen egységesre formázott és egységes összetételű késztermék lesz belőle.

Az extrudálást régóta reggelizőpelyhek készítésére alkalmazzák. Manapság már az élelmiszeripari vállalatok többsége használja az eljárást a gabonafélék feldolgozásától a kutyaeledelkészítésen át a kávégyártásig.

Azonban az eljárás során megváltoznak a nyersanyagok, mivel jelentős hőhatásnak és nyomásnak vannak kitéve és ezáltal tulajdonságaik megváltoznak. Ennek köszönhetően bizonyos biológiai tulajdonságaik hátrányosan változnak. Az extrudálás során elpusztulnak a vitaminok, mint például az A-vitamin, és a lizin nevű, és az aminosav.

A nyers élelmiszerekben megtalálható hasznos enzimek egy része elpusztul, és csökken a mikroorganizmusok száma is, ettől lesz tartósabb az élelmiszer.

Azt viszont tudni illik, hogy az extrudálás során növekedhet a termékek glikémiás indexe, miközben nő az egyszerű keményítő aránya. Összességében elmondható, hogy vannak az extrudálásnak hasznos következményei, azonban azzal is számolni kell, hogy van néhány hátránya is az extrudált termékeknek, ezek azonban ésszerű fogyasztás mellett nem jelentenek egészségügyi kockázatot.

Borítókép: Profimedia- illusztráció