promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Átvertek? Miért hiszünk a csalóknak és hazugoknak? Íme a tudományos magyarázat
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Átvert a legújabb randipartnered? Minden jól alakult és eltűnt egyik napról a másikra? Rávettek valamilyen rossz befektetésre? Vagy megvettél valamit, amit nem akartál?

Se nem vagy buta, se nem vagy naiv, ez sajnos a csaló sikere és nem a te gyengeséged. De vajon mitől csinálják olyan jól? A tudomány elmondja:

Érdekes, de genetikailag kódolva van, hogy elhiggyük, amit mások mondanak nekünk. Ezt kísérletben is vizsgálták. A vizsgált alanyok feladata az volt, hogy videókat nézzenek és állapítsák meg melyik igaz. Hiába tudták, hogy a felvételek fele hazugság, még is több mint a felére azt mondták igaz.

Alapvetően bízunk a másik szavában, sőt ha még ismerjük is a személyt, akkor extrán könnyedebben átverhet minket az illető, hiszen a megelőlegezett bizalom az ismertségen múlik.

Továbbá kommunikációt kutató tudósok azt állítják, hogy naponta legalább kétszer hazudunk, de van aki 15 alkalommal is naponta. Ez mind tudattalan cselekvés.

Az is okozza, hogy könnyebben bedőljünk a csalóknak, hogy nagyon rosszul mérjük fel a hazugságot. Valamiért többség azt hiszi, akkor hazudik valaki, ha nem tart szemkontaktust vagy remeg, izgul. Ez nem igaz, a legtöbb hazugság rezzenéstelenül arcba történi, és az izgulás sem az őszintétlenség jele.

Nagyon érdekes, hogy ha valaki sokszor hazudik és hazugsága következmények nélkül marad, abból tanul és fejlődik, fejleszti átverő receptorait.

Soha nem baj, ha kicsit gyanakvóak vagyunk, sokszor megkímélhet minket kellemetlenségektől.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás