promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
2perc tudomány: Furdal a kíváncsiság?  Akkor nem csak, hogy intelligensebb vagy az átlagnál, de még egy fontos dologban jobb vagy
Borítókép:  Profimedia- illusztráció
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Bár a kíváncsiságot, mint emberi tulajdonságot viszonylag keveset vizsgálják, de a társadalmi következményeivel kapcsolatos kutatások különösen csekélyek. A meglévő tanulmányok segítenek megérteni egy fontos tényt – azt, hogy a kíváncsi emberek kevésbé agresszívak. Ez segíthet abban, hogy megakadályozzuk, hogy kényszerből hozzunk döntéseket.

Miért jobbak a kíváncsi emberek kapcsolatai?

A kutatások azt sugallják, hogy a kíváncsiság olyan társadalmi ragasztó lehet, amely erősíti kapcsolatainkat.

A kíváncsiság miatt vágyjuk az újszerű és kihívást jelentő feladatokat. Egy kíváncsi ember az állandó kimeríthetetlen érdeklődése miatt, nagyobb tudással rendelkezik, mint az érdektelen társaik.

Az újabb kutatások azt mutatják, hogy a kíváncsiság is szerepet játszhat társas kapcsolatainkban is.

Tanulmányok kimutatták, hogy a kíváncsi embereket a társasági találkozások során gyakran érdekesebbnek és vonzóbbnak tekintik, és sokkal alkalmasabbak arra, hogy minél szélesebb kört szólítsanak meg. Ezenkívül úgy tűnik, hogy a kíváncsiság megvédi az embereket a negatív társadalmi tapasztalatoktól, például az elutasítástól, ami idővel jobb kapcsolatot alakíthatnak ki másokkal.

Íme néhány módszer a tudomány szerint, hogy a kíváncsiság javíthatja kapcsolatainkat.

A kíváncsi emberek jobban kapcsolódnak egymáshoz.

Tekintettel arra, hogy a kíváncsiság magában foglalja az újdonság megtapasztalásának motivációját, egy kíváncsi ember jobban tud kapcsolatot teremteni idegenekkel. 

„Amikor kíváncsi vagy, kérdéseket teszel fel, és megtudhatsz valami érdekeset egy másik személyről,  és amikor az emberek többet árulnak el, többet i osztanak meg, hogy viszonozzák a szívességet, kérdéseket tesznek fel neked” – mondja a szakértő.  „Az adok-kapok spirálját hozza létre, ami elősegíti az intimitást.”

Lehet, hogy a kíváncsi emberek jobban „átlátnak” másokon. Egy tanulmányban 96 résztvevő töltött ki egy tesztet, amelyben értékelték saját személyiségjegyeiket, és azt, hogy mennyire kíváncsiak társadalmilag – vagyis mennyire kíváncsiak mások gondolkodására, érzésére és viselkedésére. Ezután véletlenszerűen párosították őket, és azt mondták nekik, hogy 10 percig kommunikáljanak egymással, mielőtt kitalálják partnerük személyiségjegyeit. Azok, akik nagyon kíváncsiak voltak, jobban ki tudták elemezni partnereik személyiségét, mint azok, akik nem voltak túl kíváncsiak, állítólag azért, mert pontosabban azonosították a verbális és nonverbális jelzéseket.

A kíváncsi emberek jobban megbirkóznak az elutasítással is.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás