Keresés

Elérhetőségek

Központi e-mail cím
info [kukac] promotions.hu

Szerkesztőségi e-mail cím
szerk [kukac] promotions.hu

Ügyvezető
maxi@promotions.hu

Programok beküldése
programok@promotions.hu

Pikáns titkot őriz egy híres magyar híd, és máig nem tudjuk, mennyi belőle az igazság

Pikáns titkot őriz egy híres magyar híd, és máig nem tudjuk, mennyi belőle az igazság

Színes

Pikáns titkot őriz egy híres magyar híd, és máig nem tudjuk, mennyi belőle az igazság

Színes

Promotions 07:07

Az Esztergom és Párkány közötti átkelő névadóját érintette a bántó pletyka.

Az Esztergom és Párkány között a Dunán átívelő Mária Valéria híd a magyar-szlovák barátság egyfajta jelképének tekinthető. 1895-ben avatták fel, majd a második világháborúban, 1944-ben a visszavonuló német csapatok felrobbantották.

Különös, hogy a szocializmus éveiben a két ország nem tudott megegyezésre jutni az újjáépítéséről, pedig elvileg testvéri és baráti államok voltak, így csak 2001-ben adták vissza a forgalomnak, felváltva az addigi kompközlekedést.

De ki is volt az a bizonyos névadó Mária Valéria? Nem más, mint Ferenc József és Erzsébet királyné, vagyis a szépséges Sisi negyedik gyermeke, aki viszonylag korán, 1926-ban (mindössze 56 évesen) távozott az élők sorából.

Egy pikáns történet is kapcsolódik a nevéhez, a korabeli pletyka ugyanis gyakran „magyar gyermekként” emlegette, arra utalva, hogy a rátarti főhercegnőnek nem is az osztrák császár és magyar király Ferenc József, hanem a szívtipróként számon tartott Andrássy Gyula volt az édesapja.

A magyar gróf 1866-ban találkozott először Erzsébet királynéval, akivel hamar közeli barátságba került. Közös céljuk volt a kiegyezés, a két nép viszonyának rendezése, amely már a következő esztendőben megvalósult.

Kozári Mónika történész szerint Andrássy valóban gyengéd érzéseket táplálhatott a nála 14 évvel fiatalabb Sisi iránt, de a kapcsolatuk aligha csaphatott át testiségbe. A királyné imádta, ha a férfiak körberajongják, a gróf viszont megőrült ettől. Igaz, ő sem volt különb a Deákné vásznánál, hiszen Párizsban luxuskurtizánt tartott fenn magának.

Mária Valéria tehát nem lehetett a közös gyermekük, már csak azért sem, mert ő hasonlított talán a legjobban (külsőleg és belsőleg egyaránt) Ferenc Józsefre, ráadásul a magyarokat is kifejezetten utálta. Főleg azután, hogy az 1880-as években a fülébe jutottak az Andrássyval kapcsolatos pletykák.

„Ellenszenves családiassága annyira undorít, hogy szinte akaratlanul is hideg, sőt gúnyos hangnemet használok ezzel az emberrel szemben. Biztos ő is utál engem annyira, amennyire én őt, legalábbis remélem!”

– írta a naplójában a magyar grófról. Ezek kétségkívül nem egy apához szóló, szívbéli sorok, ráadásul Sisi tragikus halála után Mária Valéria arra is megkérte a császárt, hogy attól kezdve egymás között kizárólag németül beszélgessenek.

Borítókép: Profimedia