promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Polgár Árpi szemet vetett a legdrágább Rembrandt-festményre?
Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions
Megosztás
Másolás

A milliárdos alaposan körbejárta az 1 milliárd euróra biztosított Éjjeli őrjáratot

Amszterdamban járt Polgár Árpád és a felesége, Tünde. Ha pedig már ott voltak, akkor természetesen bekukkantottak a híres Rijksmuseumba, ahol olyan remekműveket őriznek, mint az Éjjeli őrjárat.

A műkereskedőként, műgyűjtőként meggazdagodott (de ma már a vagyonát ingatlanokkal gyarapító) Árpinál egyfajta szakmai ártalom a múzeumokba járás, és – amint azt a YouTube-csatornáján elárulta – szeretne minél több ilyen videót készíteni a követőinek.

Ezúttal Rembrandt óriási, 363×437 centis képét járta körül, amelyet a holland mester 1642-ben készített. A festmény az Éjjeli őrjárat címet viseli, de ezt már az utókor adta neki, ráadásul tévesen, hiszen a restaurálásnál kiderült, hogy nappali jelenetet ábrázol, csak a századok során besötétedett.

Az Éjjeli őrjárat tehát nem éjjeli, de nem is őrjárat, hanem egyszerű felvonulási parádé. Rembrandt maga erről így írt annak idején:

„A Polgárőrség Házának nagytermében elhelyezendő festmény vázlata, amely azt ábrázolja, amint az ifjabbik Purmerlandt báró (Frans Banning-Cocq), a Polgárőrség kapitánya, parancsot ad hadnagyának, Vlaerdingen (Willem van Rytenburch) lovagnak, hogy vonultassa ki századát.”

Mint azt Árpi is elmesélte, a művésznek 31 személyt kellett ábrázolnia a hatalmas csoportképen, amelyet egy tökéletes kompozícióban oldott meg. Mégsem volt mindenki elégedett, különösen azok „rágtak be” a festőre, akik a vászon széleire kerültek.

Rembrandt összesen 1600 holland forintot kapott művéért (akkor egy munkás éves átlagfizetése 300 forint volt), a panaszkodók helyett pedig a gáláns Frans Banning-Cocq állta a cechet. Ma a festményt állítólag 1 milliárd euróra biztosították.

Árpiék az eredeti művet egyébként csak üvegen keresztül tudták megtekinteni, mert éppen restaurálták. Bár a festmény sohasem hagyta el Hollandiát, elég viszontagságos sors jutott neki.

A második világháborúban feltekerték, és egy széfbe zárták, hogy ne jusson a nácik kezére. Korábban pedig levágták a két szélét, hogy be tudják vinni egy szűkebb bejáratú helyiségbe, ráadásul jó néhány alkalommal vandálok próbálták tönkretenni.

„Hazavinnéd, édesem?”

– kérdezte meg férjét Tünde a nézelődés közben, mire Árpi komolyan azt válaszolta, hogy inkább egy Vermeer-képet vásárolna meg, mert neki az Éjjeli őrjárat túl nagy, és túl sokan vannak rajta.

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás