promotions.hu
Sötét mód
Keresés
Menü megnyitás
Ilyen nincs és mégis van! Az új rekorder: egy tízéves kislány a fogával húzta el Arnold Schwarzenegger 2.5 tonnás autóját! - videó
Borítókép:  Youtube
Színes
Kategória fejléc
Megosztás
Másolás

Világrekordot állított fel egy Dotti nevű 10 éves kislány, aki egészen konkrétan a fogával húzta el Arnold Schwarzenegger Lincoln Navigator típusú autóját tegnap reggel, TV2 Mokka adásának élő műsorában. Az egészen elképesztő attrakció az Aquaworldben kora reggel zajlott le.

Dotti arról mesélt, hogy "izgatott is volt és izgult is", hogyan fog megmozdulni az autó, illetve mennyire lesz nehéz. Ami ugye, érthető, lévén egy 2.5 tonnás járgányról beszélünk - írja a Blikk.

"Márciusban kezdtem komolyabban foglalkozni autók húzásával. Előtte az edzőtermi edzések voltak túlsúlyban, hogy kellően megerősítsem a láb, hát, nyak és csuklyaizmokat, valamint az állkapcsomat. Szerettem volna apukám nyomdokaiba lépni, és én is rekorder lenni, ezért apu egy hónappal ezelőtt elkezdte leszervezni az eseményt. Onnantól még keményebben készültünk."

– mesélte a 151 centi magas Dotti, aki vasággyal nyom 40 kilót.

"A családban marad" - szokták mondani - Dotti édesapja maga is rekorder foggal húzásban és ő edzi a kislányt. A nagyközönség már jó ideje ismerheti Sinka Zsolt, alias Popeyt, aki ebbe az egészen extrém sportba 2012-ben kezdett bele. A férfi azóta 50 világrekordot állított fel - a legutóbbi során egy 95 és féltonnás tűzoltó vízszállítót húzott el Fujairah-ban.

"Már együtt is húztunk teherautókat, nagyjából tudtuk, mire képes Dotti. Egyedül 2700 kilogramm tömegű gépjárműveket szokott elhúzni, így inkább csak erősítő edzésekre és a technika gyakorlására volt szükség. Az edzéseket fokozatosan építettük fel."

– mesélte Popey.

Eredetileg úgy volt, hogy Dotti a rekordállításkor Arnold Schwarzenegger egy régebbi Cadillacjét húzta volna el, azonban azt lecserélték "az osztrák tölgy" 2670 kilogrammos Lincoln Navigatorára. Maga Sinka Zsolt szerezte meg az autót egy ismerősön keresztül.

"A szabályok szerint – akármilyen húzást is csinál valaki – akkor állítható rekord, ha a gépjárművet legalább a saját hosszának megfelelő távolságban el tudják húzni. Ez az autó 4 méter volt, Dotti 9 méterre húzta 12 másodperc alatt."

- mondta a büszke apa.

A 10 éves kislány boldog volt, hogy a mutatvány "nagyon jól sikerült", bár "egy kicsit nehéz volt megindítani az autót."

"A hátsó kereke egy lyukban állt, így sok kitartás kellett hozzá."

– tette még hozzá Dotti.

Nem volt egyszerű a talaj sem, abból a szempontból, hogy a kocsit egy térköves terepen kellett megmozdítania Dottinak. Apja szerint ez mindig problémás, hiszen a felszín egyenetlen lehet. Viszont épp emiatt erre is alaposan felkészültek és ehhez hasonló terepen is gyakorolták a mutatványt.

"Nagyon izgultam emiatt, de szerencsére minden flottul ment. Nagyon büszke vagyok a kislányomra."

– mondta boldogan Popey. Természetesen az anyuka és Popey felesége is nagyon izgult és ő maga állította be az autót a mutatványhoz.

"Majdnem sokkot kapott, de végig támogatott."

– mesélte Dotti nevetve.

"Szerencsére a húzás során semmi probléma nem volt, utána fájdult meg a térdem egy kicsit."

A rekordkísérletet egyébként egy orvos is felügyelte, ezáltal Dotti végig biztonságban volt. Az eredményéről jegyzőkönyv készült, melyet majd valamikor lefordítják, és az Elit World Recorddal hitelesíttetik.

"Nagyon jó érzés, hogy sikerült apu nyomdokaiba lépni, és én is világrekorderré válhattam. Itt maradtunk az Aquaparkban, csúszdázással és fürdéssel ünnepelünk."

- lelkendezett az erős fogú kislány.

Dotti édesapja sem ül majd a babérjain ő maga is próbálkozik majd újabb rekord felállításával, amikor novemberben egy 275 tonnás repülőgépet húz majd el a fogaival.

Durvának hangzik? Nos, Kovács Jolán ortopéd orvos szerint az állkapocs teherbírása nagyon sokban függ a genetikától, emiatt pedig egyénileg változó - kifejezetten 10 éves korban.

"Egy fejlődő szervezet sok mindent produkálhat, már egy hirtelen növekedés is gondot okozhat. Ha fokozatosan felépítve, odafigyelve terhelik az ízületeket, akkor is lehetnek nem várt következményei az extrém terhelésnek. Az ugyanis beleszól a normál fejlődésbe, és a porcok idő előtt elkophatnak. Van, akinek már attól állkapocs ízületi problémája van, hogy sokat rágógumizik. Ilyen erőt kifejteni pedig nem csak ortopédiailag, de fogászatilag is megterhelő dolog."

– figyelmeztetett a szakértő.

(Blikk)

Hasonló tartalmak
Galéria - Van képünk hozzá
Színes
Tech & Tudomány
Helyi Hírek
Időjárás