promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A franciák végre beismerték, hogy a Szajna nem alkalmas úszásra

A franciák végre beismerték, hogy a Szajna nem alkalmas úszásra

Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc

A franciák kimondták: a Szajna nem alkalmas úszásra.

A jelenleg zajló paralimpia egyes futamait is a Szajna vizében akarták megtartani, azonban az elmúlt napok időjárása miatt romlott a folyó vízminősége, és kérdéses volt, hogy a vasárnapi triatlon döntőt meg tudják-e tartani. Végül az utolsó pillanatban lemondták a futamot, ugyanis a franciák végre beismerték, hogy a Szajna nem alkalmas úszásra - írta meg a BBC.

Mivel sokat romlott az esőzések miatt a folyó vize, ezért a futamot elhalasztották hétfőre.

„Az elmúlt két nap esőzései után a legfrissebb tesztek vízminőség-romlást mutatnak. A víz a Nemzetközi Triatlon Szövetség által meghatározott elvárások alapján nem alkalmas úszásra”

- közölték a szervezők.

Ez azt jelenti, hogy Mocsári Bence sem mehet vízbe vasárnap, az ő döntőjét is hétfőre halasztották. A Szajna miatt már az olimpia szervezőit is sok kritika érte, de most úgy tűnik, a paralimpia sem tud gördülékenyen lezajlani. Hogy aztán hétfőn meg tudják-e végre tartani a triatlonosok futamát, az a következő tesztek eredményétől függ, hiszen ha nem javul a folyó vízminősége, vagy egy újabb vihar miatt tovább romlik, akkor újra variálni kell a programon; még az sem kizárt, hogy fedett pályára helyezik át az úszást.

Az olimpia alatt is mindig az utolsó pillanatban határoztak arról, hogy végül a Szajnában rendezik-e meg az egyes futamokat vagy sem; hiszen mindig azt hangoztatták, hogy a sportolók biztonsága és egészsége az elsődleges, viszont komoly botrányt okozott, miután több olimpikon is rosszul lett és lebetegedett, miután megmártózott a folyóban. Egyesek szerint eleve rossz döntés volt a franciák részéről, hogy a Szajnában akarták megrendezni a nyílt vízi úszást vagy a triatlont, és sokan bíztak benne, hogy a paralimpián már nem fogják elkövetni ugyanezt a hibát. Arról egyelőre nincs információ, hogy a paralimpikonok közül valaki is rosszul lett volna a folyó miatt.

Közben újabb magyar helyezések történtek a párizsi paralimpián: Luterán Petra negyedik helyen végzett a T47-es kategória 400 méteres síkfutó számában, Ekler Luca atléta pedig az ötödik helyen végzett 100 méteren a T38-as kategóriában.