promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
A paralimpiát sem kíméli az olimpia átka, újabb magyar sportoló egészségéért aggódhatunk

A paralimpiát sem kíméli az olimpia átka, újabb magyar sportoló egészségéért aggódhatunk

Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc

A paralimpia triatlonosai sincsenek szerencsés helyzetben a Szajnával.

Javában zajlik a paralimpia Párizsban, de úgy tűnik, ez sem tud gördülékenyen lemenni; az olimpia átka most a paratriatlonosokat is elérte, ugyanis a franciaországi időjárás miatt a szervezőknek ide-oda kell tologatniuk a tervezett futamokat. A paratriatlonosok az olimpiai táv felét teljesítik, ami azt jelenti, hogy 750 méter az úszás, 20 kilométer a kerékpározás, és 5 kilométer a futás. Viszont a bizonytalan időjárás és a viharok miatt egyelőre nem tudni, hogy az eredetileg hétfőre kiírt, majd vasárnapra átrakott szajnai futamot végül hol fogják megrendezni.

Ha a szervezők végül úgy döntenek, hogy a Szajna vízminősége megfelelő, akkor újra egy magyar sportoló egészségéért aggódhatunk, hiszen a 24 éves pécsi triatlonos, Mocsári Bence is ott van élete első paralimpiáján, és bizonyítani akar.

Viszont az már az olimpia alatt bebizonyosodott, hogy az évek alatt gondosan tisztogatott Szajna csak nem tisztult meg olyan nagyon, hiszen az olimpikonok egymás után lettek rosszul és betegedtek le, miután megmártóztak a folyóban. Fábián Bettina nyílt vízi úszónk is a kórházban kötött ki, most pedig Mocsári Bence van kitéve ennek a veszélynek; bár a fiatal sportoló így is izgatottan várja a futamot.

A Magyar Triatlon Szövetség-nek mondta a paralimpikon, hogy gyerekkori álma teljesült azzal, hogy most ott lehet Párizsban. Mocsári Bencéről tudni kell, hogy könyökizületi születési rendellenesség miatt a PTS5-ös, vagyis a legenyhébb sérültségi szintnek megfelelő kategóriában áll majd rajthoz.

A paralimpia triatlonversenyeinek helyszíne azonban még mindig nem tisztázott.

Ugyanis az elmúlt napokban elromlott az időjárás Franciaországban, emiatt romlott a Szajna vízminősége is, és most teljes a bizonytalanság. Amíg a vízminőség normális volt, a versenyzők edzhettek a folyóban, pénteken még Bence is ott úszott.

„Tegnap úsztunk a Szajnában, hiszen minden mérés azt mutatta, hogy rendben van a vízminőség. Ám utána esett az eső, ma este is lehetnek viharok, aztán hétfőre megint esőt mutatnak az előrejelzések. Az olimpia óta az egész világ tudja, hogy ez rossz hatással van a Szajna vizére. Szóval nem tudjuk mi lesz, egyelőre úgy készülök, hogy holnap elrajtolhatunk. Nemcsak a Szajnát, hanem például a kerékpáros-pálya macskaköves részeit is teszteltem, nekem nagyon tetszik, óriási élmény”

- mondta a 24 éves pécsi sportoló.

A jelenlegi állás szerint a korábban tervezettnél később, vasárnap 12 óra 20 perckor rajtol a férfiak PTS5-ös futama, de hogy végül sikerül-e megtartani a futamot és ott, ahol tervezik, az csak vasárnap reggel derül ki, hiszen a végső szót majd az időjárás, a Szajna, és e kettő függvényében a paralimpia szervezői mondják ki.