promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Ő a legnépszerűbb magyar paralimpikon, az egész világ erre a hölgyre figyel az egyik legfontosabb versenyszámban

Ő a legnépszerűbb magyar paralimpikon, az egész világ erre a hölgyre figyel az egyik legfontosabb versenyszámban

Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

Az egyik legfontosabb versenyszám nagy esélyese a magyar induló.

Ekler Luca neve mára egyet jelent a magyar parasport egyik legkiemelkedőbb alakjával. A T38-as kategóriában versenyző sportoló hihetetlen eredményeket ért el a paralimpiák és világbajnokságok világában, különösen az atlétikai pályákon, ahol számos aranyérmet szerzett.

Ekler Luca 1998. október 28-án született, és fiatal kora ellenére már most a magyar parasport egyik legnagyobb reménysége. Legutóbbi kiemelkedő eredményei közé tartozik a 2023-as párizsi paraatlétikai világbajnokság, ahol három arany- és egy ezüstérmet szerzett, megerősítve helyét a világ élvonalában. A T38-as kategóriában versenyző sportoló a hosszútávfutásban és távolugrásban is kimagasló teljesítményt nyújtott, amelyeket világrekordokkal koronázott meg.

Luca 2021-ben, a tokiói paralimpián is aranyérmes lett, és a közelgő 2024-es párizsi paralimpiára is nagy reményekkel készül. Az elmúlt években szerzett tapasztalatai és sikerei alapján célja, hogy megvédje címét és tovább öregbítse hazája hírnevét a világversenyeken.

A paralimpiai mozgalom számára Luca teljesítménye különösen fontos, mivel nem csak az ország, hanem a nemzetközi parasport közösség számára is inspirációt jelent. Számos nemzetközi elismerést is bezsebelt, többek között 2024-ben a Laureus World Sportsperson of the Year with a Disability díjra is jelölték, ami az egyik legnagyobb sportolói elismerés a világon.

Ekler Luca fantasztikus formában van, amit az is bizonyít, hogy az idei legjobb eredményével sikerült bejutnia a 100 méteres női síkfutás esti döntőjébe. Az M4 Sportnak adott interjújában elmondta, hogy érezte, erős időt kell futnia ebben a mezőnyben, és elégedett volt az előfutamával.

„Szerintem nem volt rossz az előfutam”

– mondta. A döntővel kapcsolatban hozzátette, hogy a tokiói olimpia óta a mezőny sokat erősödött, és mindannyian Sophie Hahn legyőzésére készülnek – ő sem kivétel. Luca lelki előnyének tartja, hogy világbajnoki aranyérmesként állhat a rajtvonalhoz.

Az olimpia már most óriási élmény számára, különösen, amikor pénteken az edzés során hallotta a stadionból áradó hangorkánt. A családja és barátai jelenléte plusz erőt ad neki, ami segíthet abban, hogy a döntőben is a maximumot hozza ki magából.

Luca reménykedik benne, hogy este a lehető legjobb formáját hozza, és egyéni csúcsot ér el, amire szükség lesz ahhoz, hogy a dobogóra állhasson.

forrás: Vaol