promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Miért harapják meg az olimpiai dobogósok az érmüket?

Miért harapják meg az olimpiai dobogósok az érmüket?

Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

Mindig is feltűnő volt a furcsa szokás, amire van is egy érdekes magyarázat.

A 2024-es párizsi ötkarikás játékok sajnos meglehetősen botrányosra sikeredtek, többek között a megnyitóünnepség, a Szajna vize, illetve Imane Helif is nyújtott bőven beszédtémát. A sportolókról sokszor elterelődött a figyelem, pedig ismételten voltak hősies teljesítmények, amiket valamennyi versenyszámban éremmel díjaztak.

Az sokaknak feltűnő lehet viszont, hogy valamennyi dobogósról készült képen a sportolók megharapják az érmüket, legyen szó aranyról, ezüstről vagy bronzról. Ettől pedig felmerül a kérdés: mi annak az oka, hogy a sportolók ráharapnak a medálokra? A magyarázat meglepően egyszerű, már-már csalódást keltő.

Régebben szokás volt a kereskedők körében, hogy ráharapnak az aranyra, amely akkor puha és nyújtható volt, tesztelve ezzel a hitelességét. Ez ugyan tényleg érdekes szokás és nagyon menő lenne, ha ez miatt harapnának bele az érmekbe a dobogósok, de sajnos a valóság ettől egy kicsit „gyengébb”.

David Wallechinsky olimpiai történész, valamint a Olimpiai Történészek Nemzetközi Társadalma (ISOH) alapítója ugyanis elmondta, hogy semmi szokás nem kötődik az éremharapáshoz, mindössze a fotósok kérik arra a sportolókat, hogy harapjanak rá, mert ikonikus fénykép készül belőle.

Az éremosztás egyébként egy meglehetősen új dolog az Olimpia tekintetében, csak a modern Olimpiákon kezdődött az éremosztás. Az ősi görög időkben olívaágakat kaptak a győztesek, míg a legelső modern Olimpián ezüstérmet, csak az 1904-es amerikai ötkarikás játékokon osztottak először aranyérmet.

A mostani párizsi játékokon az volt az innováció a szervezők részéről, hogy minden egyes érembe belehelyeztek egy kis fémdarabot az Eiffel-torony szerkezetéből, így a győztesek hazavisznek magukkal egy darabot Párizsból – ez nem kicsit nemes gesztus.

Forrás: GMA News