promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Undorító dolgot kellett megtenniük a Szajnában úszó sportolóknak, másképp esélyük sem volt egészségesen kijönni a vízből

Undorító dolgot kellett megtenniük a Szajnában úszó sportolóknak, másképp esélyük sem volt egészségesen kijönni a vízből

Borítókép:  Profimedia
Színes
Kategória fejléc
Promotions

Újabb botrányos részlet derült ki a párizsi olimpiáról. 

A 2024-es párizsi olimpián a nyílt vízi úszók a Szajnában mérik össze tudásukat, annak ellenére, hogy a korábbi triatlonversenyek résztvevői közül többen kórházi ellátásra szorultak. A francia szervezők azonban továbbra is kitartanak a helyszín mellett, és nem jelezték, hogy lenne alternatív tervük.

A versenyzők egészségének védelme érdekében a szervezők bélflóra-regeneráló gyógyszerekkel látják el az úszókat, amelyeket a sportolók saját székletmintáiból készítenek.

„Minden versenyzőt arra kértek, hogy adjon székletmintát, mert azokból rövid idő alatt olyan »személyre szóló« gyógyszert lehet előállítani, amelynek bélflóra-regeneráló hatása lehet”

– mondta Gellért Gábor, a magyar nyílt vízi úszóválogatott szövetségi kapitánya az Indexnek.. A gyógyszerekből minden versenyző 120 szemet kapott, amelyből naponta hármat kell beszedni. A magyar csapat tagjai közül Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf és Fábián Bettina egyike nem tudott megfelelő székletmintát adni.

[[cikk1]]

A szerdai edzés során a Szajna vize készen állt a 10 kilométeres táv megtételére, de a sportolók, beleértve a magyar csapatot is, úgy döntöttek, hogy nem kockáztatják meg az edzést, mivel a fertőzés lehetősége túl nagy. Gellért Gábor szerint a franciák mindent megtesznek, hogy a verseny az eredeti tervek szerint valósuljon meg, különösen mivel a jegyeket már értékesítették, és a nézők jelentős összeget fizettek azért, hogy a parton kialakított lelátóról követhessék az eseményeket.

A vízminőség javulásának ellenőrzése érdekében a Szajnát csütörtök hajnalban újra tesztelik, és az eredményeket fél ötkor közlik. Ha a víz minősége megfelelő, a 10 kilométeres versenyre még aznap sor kerülhet, mind a nők, mind a férfiak részvételével. Ha a vízminőség nem felel meg az előírásoknak, a versenyt várhatóan pénteken vagy akár augusztus 10-én, az olimpiai játékok utolsó előtti napján rendezhetik meg.

[[cikk2]]

Gellért Gábor elmondta, hogy a versenyzők a verseny után a gégefertőtlenítés érdekében szoktak egy-egy kupica erős röviditalt fogyasztani. Az ilyen megelőző intézkedések is azt a célt szolgálják, hogy minimalizálják a fertőzés kockázatát, és biztosítsák a sportolók egészségét a megmérettetés során.

A Szajnában rendezett nyílt vízi úszóversenyek tehát jelentős egészségügyi kockázatokkal járnak, de a szervezők minden lehetséges lépést megtesznek annak érdekében, hogy a versenyek biztonságosan és sikeresen valósuljanak meg.