promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Diplomáciai botrány robbant ki az olimpiai eredmény miatt, a miniszterelnök már bejelentést is tett

Diplomáciai botrány robbant ki az olimpiai eredmény miatt, a miniszterelnök már bejelentést is tett

Borítókép:  Profimedia/Mehmet Murat Onel/Anadolu/ABACAPRESS.COM
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

Botrány botrányt követ a 2024-es ötkarikás játékokon, ezúttal diplomáciai botrány kerekedett

A 2024-es párizsi Olimpia több tekintetben is be fog kerülni a történelemkönyvekbe, és sajnos a botránykönyvekbe is. A megnyitóünnepségtől és az Utolsó Vacsora botránytól kezdve a borzasztó minőségű Szajnán át egészen Imane Khelifig nagyon sok vitás szituáció alakult ki, amelyből itt az újabb.

Történt ugyanis a női tornászoknál, hogy az előzetes eredmények alapján a román Ana Barbosu szerezte meg a bronzérmet, azonban az amerikai Jordan Chiles edzői fellebbezést nyújtottak be az eredmények ellen. Ritka esetek egyike, hogy ez sikeres volt, Chiles 0.1 pontot kapott pluszban, ez viszont elég volt arra, hogy a román sportolónőt megelőzze.

Barbosu már ünnepelte a bronzérmét csapattársával, Sabrina Manecca-Voineával, azonban ez a 0.1 pont teljesen átkavarta az eredményeket és végül lecsúsztak a dobogóról. Ezután már csak drámai képsorok látszódtak: Barbosu elejtette a kezéből a román zászlót, zokogni kezdett, majd elvonult az ünneplőktől.

A szívszorító képsorokat Románia miniszterelnöke, Marcel Colacu sem hagyta szó nélkül, aki egyértelművé tette felháborodást. Mint fogalmazott, teljességgel elfogadhatatlan, ami történt és egyúttal bejelentést is tett:

„Úgy döntöttem, nem fogok részt venni a Párizsi Olimpia záróünnepségén a botrányos helyzetet követően, ami a tornászszámban kialakult, ahol a sportolóinkkal abszolút tiszteletlenül bántak. Az, hogy visszavonnak egy kemény munkával megszerzett érmet mindössze egy fellebbezés alapján… teljességgel elfogadhatatlan”

Ciolacu megígérte, hogy mindkét tornászlányt megfelelő fogják honorálni és Románia érmesnek tekinti őket a botrány ellenére, mint fogalmazott: egy egész nemzet értékeli a könnyeiket és a kemény munkájukat, amelynek ezek sokkal értékesebb, mint egy érem.

Forrás: News18