promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Első lett a magyar olimpikon, mégis ezüstérmet kapott - nagyon máshogy volt még minden az első olimpiákon

Első lett a magyar olimpikon, mégis ezüstérmet kapott - nagyon máshogy volt még minden az első olimpiákon

Borítókép:  Profimedia/illusztráció
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

Az első újkori olimpia óta rengeteg dolog változott az esemény történetében.

Mindenki az olimpiáról beszél még bő egy hétig, a párizsi olimpia ugyanis augusztus 11-ig tart majd, és lassan beindulni látszik a magyar éremhenger is, hiszen szerdán Milák Kristóf és a magyar férfi kardcsapat szerzett ezüstöt, míg csütörtökön már Kós Hubert aranyat.

Kevesen tudják számszerűleg, de a 2024-es párizsi olimpia már a 33. olimpia az újkori olimpiai játékok történetében. 1896 az a dátum, amikor az elsőt rendezték még a 19. század végén, ám háromszor el is maradt az olimpia. Egyszer az első világháború miatt, mjd kétszer a második világháború alatt. Azh is érdekesség, hogy az 1920-as olimpiai játékokat nagy valószínűséggel Budapest rendezhette volna meg, a háború előtt hazánk fővárosa kapta a legtöbb szavazatot, és Hajós Alfréd révén tervek is voltak már, hogy milyen nagyszerű épületek lettek volna felhúzva a világesemény tiszteletére.

Ám a háború közbeszólt, és a vesztesek nem is vehettek részt az első világégés utáni első rendezvényen.

Az is érdekesség, hogy 1896-ban az első olimpiát áprilisban rendezték a korábbi játékok színhelyén, tehát Görögországban. A nagyszabású megnyitót Olümpiában rendezték meg, még jóval kevesebb sportoló vett részt rajta, magyarok azonban már ekkor is voltak. Végül az első "aranyat" az amerikia James B. Connolly szerezte meg hármasugrásban, ez volt egy nagy sikersztori nyitófejezete.

Ám z is érdekesség, hogy arany helyett ezüstöt kapott a győztes.

Ezen az olimpián ugyanis az első helyezetteket még ezüsttel jutalmazták, nem arannyal. A játékokon rengeteg görög versenyző vett részt, Magyarországról pedig 7 versenyző volt, miközben Ausztriából 3 versenyző érkezett az eseményre. Ennek ellenére Magyarország hat éremmel zárt. Az első magyar olimpiai bajnok Hajós Alfréd lett, és ő az olimpiai úszás történetében az első, aki ebben a sportágban első lett. Hajós Alfréd 100 méter gyorsban és 1200 méter gyorsúszásban is első helyet szerzett.

Rengeteg érdekes sztori kapcsolódik Hajós győzelméhez amellett is, hogy rossz himnuszt játszottak neki. Az első helyezetteket pedig ezen az olimpián még ezüstéremmel honorálták, emellé pedig járt az oklevél és az olajág is. A második helyezettek kaptak bronz-, illetve rézérmeket. A híres első ezüstérmen pedig Zeuszt láthatjuk az elején, Olümpiát pedig a hátulján.

Íme az összes ranyérem a kezdetektől: