promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Az összeomlás szélén a párizsi olimpia? A franciák talán soha többet nem rendezhetnek újra ötkarikás játékokat, egyre nagyobb a balhé a világraszóló sportesemény körül

Az összeomlás szélén a párizsi olimpia? A franciák talán soha többet nem rendezhetnek újra ötkarikás játékokat, egyre nagyobb a balhé a világraszóló sportesemény körül

Borítókép:  Profimedia
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

Forrnak az indulatok a párizsi olimpia miatt, ha így megy tovább, a franciáknak ez lesz az utolsó ötkarikás játékuk.

Egyre nagyobb balhé alakul ki a párizsi olimpia miatt, és ez egyáltalán nem tesz jót a franciáknak abból a szempontból, hogy így talán a jövőben soha többet nem rendezhetnek majd ilyen világraszóló sporteseményt. Már az 1924-es olimpiájukon is voltak problémák - elég csak megemlíteni, hogy elcsalták a magyarok több fontos meccsét is -, de most 100 évvel később konkrétan az összeomlás szélére sodródott a grandiózus esemény. Persze korábban, más országokban is voltak olyan esetek, hogy kisebb-nagyobb botrányok árnyékolták be az ötkarikás játékokat, de olyanra még talán egyszer sem volt példa, hogy ekkora port kavart volna egy megnyitó ünnepség, vagy ilyen gond merült volna fel, hogy folyamatosan el kell halasztani egy-egy versenyszámot - utóbbi esetben a Szajna szennyezettségéből fakadó problémákra utaltunk.

Merthogy a Szajna még mindig túl szennyezett ahhoz, hogy biztonságosan megrendezzék benne a férfi triatlont, amit ezért szerdára ütemeztek át a női verseny utánra. A szervezők szerint a múlt hét végi esőzések okozták a szennyezettséget.

Amennyiben szerdán is túl magas marad a baktériumszint a folyóban, akkor mind a férfi, mind a női triatlont elhalasztják a pénteki napra. Ugyanígy van pótnap az augusztus 5-én esedékes vegyes triatlonra, ami augusztus 6-ára van betervezve.

A hatóságok korábban azt ígérték, hogy úszhatóvá teszik a Szajnát, mire elkezdődik az olimpia; emiatt már évekkel ezelőtt megkezdték a folyó megtisztítását, a Promotions újságírója még 2019 nyarán saját szemével látta, ahogy többek között rozsdás biciklit és autóalkatrészeket emelnek ki a Szajnából. A folyó megtisztítására összesen 1,4 milliárd eurót költött Párizs, de ezek szerint még mindig nem olyan tiszta, mint ahogy a város polgármestere, Anne Hidalgo július elején állította, miután megmártózott benne.


Persze nem csak ez az egyetlen probléma merült fel a párizsi olimpia körül, ott van például az a botrány, miszerint a sportolókat éheztetik, vagy megemlíthetjük még a komoly visszhangot kiváltó megnyitó ünnepséget, amiről még Donald Trump is éles kritikát fogalmazott meg. De nem az amerikai elnökjelölt az egyetlen az Egyesült Államokban, aki hangot ad őszinte véleményét, a 60 éves világsztár, Rob Schneider is kemény szavakkal illette az olimpia megnyitójának azon részét, amiről sokan azt hitték, hogy Az utolsó vacsorát elevenítette meg.

A szervezők szerint azonban nem Leonardo da Vinci festményének kiparodizálásáról vagy meggyalázásáról volt szó, hanem a görög Dionüszosz, a bor és mámor istenének interpretációjáról volt szó. Rob Schneider-t annyira felháborította ezt a megjelenítés, hogy úgy döntött, nem nézi tovább ezt az olimpiát, mert véleménye szerint

„tiszteletlenül bánik a kereszténységgel és nyíltan ünnepli a Sátánt”.

A színész ugyan sok sikert kívánt az olimpikonoknak, de hozzátette, őszintén reméli, hogy a párizsi ötkarikás játékokat ugyanannyian fogják nézni, mint az amerikai Cable-Satellite Public Affairs Network nevű televíziós hálózatot, ami csak nagyon kevesen néznek az Egyesült Államokban.