promotions.hu
Keresés
Menü megnyitás
Bundabotrány miatt tombol a világ, a Hungaroringen történtek még a legnagyobb F1-rajongókat is keményen felpaprikázták, a szakértők is csak szitokszavakkal illették a történteket

Bundabotrány miatt tombol a világ, a Hungaroringen történtek még a legnagyobb F1-rajongókat is keményen felpaprikázták, a szakértők is csak szitokszavakkal illették a történteket

Borítókép:  Profimedia/DPA/Alamy Live
Sport & Szabadidő
Kategória fejléc
Promotions

Darabokra szakadhat a McLaren, lehet, hogy ezt nem éli túl a csapat.

Oscar Piastri, a McLaren ifjú ausztrál pilótája megszerezte az első győzelmét a 2024-es Magyar Nagydíjon, azonban feltehetően ő sem ilyen keserédesre képzelte az első sikert. Piastri már az első kanyarban átvette a vezetést a pole pozícióból induló csapattársától, Lando Norristól és onnantól kontrollálta a futam nagy részét.

Az utolsó kiállásokhoz közeledvén azonban a McLaren olyat lépett, amit általában nem szoktak meghúzni a csapatok: Norrisnak adtak kedvezőbb taktikát. Ez egyfajta íratlan szabály az F1-ben, hogy a vezető autó kapja a kedvezőbb taktikát a csapaton belül, ő áll ki hamarabb és kap jobb gumikat, míg a csapattárs fedez. Ezt a McLaren most máshogy csinálta, Norrist hozták ki előbb, Piastrinak még két kört kellett küzdenie kopott abroncsokkal, és végül Norris mögé is jött vissza a kiállás után.

Az ausztrállal ekkor közölte a csapat, hogy ne aggódjon, Norrist egy ideig pedig engedték, hogy vezesse a futamot, majd a vége közeledtével jelezték neki, hogy engedje vissza Piastrit. A britben jogosan felmerült a kérdés, hogy akkor miért nem hozták ki őt előbb, és miért kell variálni, ha már így oldották meg a kiállást, a McLaren viszont kötötte az ebet a karóhoz és szinte könyörgött Norrisnak, aki végül teljesítette a csapat kérését.

Norris tehát elengedte Piastrit a futam vége előtt, aki így megszerezte élete első futamgyőzelmét, de ez olyan körülmények között történt, ami nem meglepő módon felháborodást okozott. Egyértelmű, hogy ez a McLaren inkompetenciája volt, teljesen feleslegesen bonyolítottak meg egy egyszerű helyzetet, amivel csak azt érték el, hogy fagyosabb lesz a légkör a garázsban és Piastri sem tudott őszintén örülni a győzelemnek. Mi több, Norris jelenleg a VB címért küzd Max Verstappennel, így sokan nem kritizálták volna azt a döntést, ha a McLaren a britet előnyben részesíti.

Természetesen a szakmát is felborította az eset, a Motorsport Week és a Sky Sports is hosszú cikkekben foglalkozott ezzel az esettel, és annak potenciális következményeivel. A Sky például már azt fejtegette, hogy Lando Norris egyszerűen „túl kedves srác” ahhoz, hogy egy nap világbajnok legyen, ilyen esetekben ignorálni kell a csapatutasítást. A Racingnews365 szavazást is kiírt az esetről, a rajongók többsége, 54.41 százaléka pedig úgy gondolta, hogy nem lett volna szabad a csapatnak ebbe beavatkozni.

A svájci Blick arról írt, hogy „Norristól elrabolták a győzelmét”, az AS spanyol napilap pedig arról ír, hogy a McLaren saját magának generált most egy új problémát. A Red Bull korábbi F1-es pilótája, Robert Doornbos a holland Ziggo Sportnak fogalmazott úgy, hogy Norris nem könnyítette meg a saját életét a kritikusaival szemben:

„Eddig is azért kritizálták, hogy túl jófej. Nem tudom, milyen messzire tudsz jutni, ha örökké úriember vagy. Ez azt jelenti, hogy nem vagy egy gyilkos, nincs meg benned a gyilkos ösztön. A csapat ezt elrontotta, ezt pedig neki kellett feltakarítania”

Carlos Sainz, a Ferrari spanyol pilótája viszont azon a véleményen van, hogy amennyiben a csapat ad neked egy ingyen alávágást, azt vissza kell adnod a csapattársadnak, még ha ezt régebben nem is minden csapat csinálta így. Emma Kimilainen finn női versenypilóta pedig a Viaplay műsorában emelte ki az egyértelműt:

„Mi a francot csinál a McLaren? Max Verstappen 76 ponttal van Norris előtt a világbajnokságban, elméletileg ő az egyetlen pilóta, aki meg tudná verni Verstappent. Miért nem maximalizálod az ő pontjait? Nem mellesleg a gyorsabb pilóta is ő volt”

David Coulthard, a McLaren korábbi brit versenyzője és többszörös futamgyőztese viszont pozitívan tekint a szituációra, szerinte ez egy kiváló lehetőség a csapat számára, hogy újra megtanulják kezelni ezeket a szituációkat - mint mondta, keresztül kell menni ezen a stressz szinten, hogy újra győztes legyen belőled.

Az alábbi videón pedig Lando Norris és a csapat közötti rádiózás hallható, amelyen eldőlt a csapatutasítás.

(Forrás: OneStop Strategy)